Мистериозно дарение от 120 кюлчета злато най-сетне отива при получателя си

Мистериозно дарение от 120 кюлчета злато най-сетне отива при получателя си Снимка: emeatribune.com

Бялата кутия с надпис „Международен комитет на червения кръст. Ценно” беше открита през октомври 2019 г. във влака Санкт Гален – Люцерн, Швейцария

Въпреки задълбоченото разследване, швейцарските служби не успяха да стигнат до собственика на кюлчетата с общо тегло 3.7 кг, на стойност около $ 250 000. Нито количеството, нито изследванията на златните кюлчетата, маркирани с лого и номера, не разкриха връзка с  престъпление, посочва swissinfo.ch. 

„Тъй като е било опаковано като колет, адресиран до Международния комитет на червения кръст (МКЧК), можем да предположим, че неизвестният собственик е искал да дари златото на тази организация, така че ще ѝ бъде предадено”, се казва в съобщение за пресата на прокуратурата на Люцерн. 

На въпрос от AFP дали не ги смущава начинът на изпращане на златото, от МКЧК отговориха, че след толкова дългото разследване са убедени в „чистия” произход на ценни метал и могат да го приемат като дарение. 

„Благодарни сме за този щедър принос към дейността на МКЧК. Полученото дарение ще допринесе значително за финансирането на глобалните хуманитарни операции на МКЧК, посветени на защитата и подпомагането на най-уязвимите хора, засегнати от войни и насилие“, каза говорител на организацията, но не пропусна да подчертае, че Червеният кръст предпочита по-традиционни начини за дарения.

След като в крайна сметка златните кюлчета стигнаха до адресата си, неизвестният дарител очевидно не се е съмнявал в добросъвестността на персонала и клиентите на швейцарските железници. Златото ще бъде продадено и от МКЧК казват, че ще подпомогне значително трудното финансово положение на организацията, вследствие инфлацията, намаляването на дарители и значителните разходи за множеството кризисни ситуации по света.

За дейността си през 2023 г. МКЧК трябва да събере дарения на стойност $ 3.15 милиарда, но през април обяви, че свива драстично бюджета си и ще съкрати около 1500 души от своите общо 20 000 служители. Организацията разполага с 350 бази по света, но ще закрие 26 от тях и като цяло ще намали ресурсите за подпомагане на кризите в Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Ирак, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен, като ще финансира напълно само дейностите си в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: