Във Венеция откриха първия кинофестивал по време на пандемия

Във Венеция откриха първия кинофестивал по време на пандемия Снимка: Global Look Press/Keystone Press Agency

Венециански кинофестивал или венеицански карнавал: главните действащи лица Mostra del Cinema са принудени да спазват санитарните протоколи заради пандемията от COVID-19.

Днешното откриване на самия кинофестивал във Венеция е като начало на блокбъстър. И няма нужда нищо да се измисля - светът е скован от страх пред глобална заплаха. В тези условия Венеция е единствената, която се осмели да проведе такова глобално културно събитие, въпреки че всички останали вече се отмениха.


 

                                                                                          Източник: Globallookpress


Остров Лидо е домакин на 77-ия венециански филмов фестивал - заради пандемията се наложи програмата да бъде силно орязана, но самият факт, че прегледът се провежда, вдъхва надежда за ренесанс на филмовата индустрия, която понесе огромни загуби заради коронавируса.

 

Само на няколко крачки от Лидо е известният плаж Екселсиор, където звездите обикновено отиват да пийнат няколко коктейла след церемонията по откриването, но този път ще им се наложи да спазват всички санитарни ограничения.

 

Вместо заслепяващите светкавици на папараците се чува щракване на бутона на безконтактен термометър. Измерването на температурата е задължително, без значение дали имаш статуетка „Оскар" или не. Филмов фестивал под знака на пандемия - това  е, когато червеният килим е отделен от феновете със заграждения, така че да не може някой от тълпата случайно да кихне върху киноактьорите. А звездите могат въобще да забравят за грима: очила, маска, ръкавици – това са основните аксесоари на церемонията по откриването на 77-ия венециански кинопреглед.

 


                                                                                   Източник: Globallookpress


Не може да се разбере: венецианският филмов фестивал ли е, или венецианският карнавал - заради маските на лицата не можете да познаете коя е звездата пред вас. Най-старият филмов фестивал в света тръгна ва-банк и от самото начало реши да се откаже от онлайн формата, към който преминаха други фестивали. От създаването си през 1932 г. по време на управлението на Мусолини досега, филмовият фестивал във Венеция е отменян само няколко пъти. Пандемията от 2020 г. промени плановете, но не се превърна в катастрофа за фестивала.

 

Пропускът за фестивала за журналистите е осигурен поне с два отрицателни теста за коронавирус. Билети могат да бъдат закупени само онлайн. А броят на местата във всички зали е намален точно наполовина. Наложи се дори да бъде построена още една площадка за разглеждане на остров Лидо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: