Започва мащабна реконструкция на бойната арена на Колизеума

Започва мащабна реконструкция на бойната арена на Колизеума Снимка: pixabay

Италианското министерство на културата разкри амбициозен план за реконструкция на арената на Колизеума в Рим, която трябва да бъде готова до 2023 г.

Спечелилият проект в проведения конкурс е на миланска инженерингова компания. Тя се е преборила с конкурентите си благодарение на своето предложение да се използват подвижни леки дървени летви, изработени от силно устойчива модифицирана дървесина, както и естествената вентилация на подземните проходи, в които в древността са се провеждали боевете с диви животни и роби, съобщи La Presse.

„Това е амбициозен проект, който ще помогне за опазването на археологическото наследство и за възстановяването на оригиналния образ на Колизеума с характеристиките му на сложно устроена и перфектно функционираща сцена“, твърди министърът на културата на Италия Дарио Франческини. Той възнамерява да покани министрите на културата на Г-20 на посещение в това знаково за Италия съоръжение на 29 юли тази година.

Работите по реконструкцията, които ще обхванат площ от 3000 квадратни метра, ще започнат в края на 2021 г. или най-късно в началото на 2022 г. и ще приключат едва през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: