Венеция забранява големи туристически групи

Венеция забранява големи туристически групи Снимка: thelocal.it

Новите правила ограничават броя на една туристическа група до 25 души, без водачите им да използват високоговорители

Мерките се въвежсат, за да ограничат въздействието на прекомерния туризъм върху италианския град, съобщават италианските медии. Венеция е едно от най-посещаваните места в Европа, но при население от около 250 000 души, всяка година – поне преди пандемията – посрещаше над 13 милиона туристи, т.е. 52 пъти повече от гражданите си!

В началото на тази година градът въведе входна такса от € 5 на посетител, но мярката не повлия на туристическия поток, макар че донесе добри приходи на общината. Това е втора важна стъпка към опазването на уникалния град, след като през 2021 г. Венеция забрани акостирането на огромните круизни кораби в лагуната ѝ. Въпреки мерките обаче, очакванията са броят на туристите да постигне и надхвърли предпандемичните нива. 

Градът приема прекомерния туризъм за един от най-спешните проблеми за Венеция. От Ocio, гражданска асоциация, която следи жилищния капацитет на града, казват, че историческият квартал разполага с около 49 000 легла за туристи, т.е., повече, отколкото са местата за местни жители. Венеция вече е свидетел на изселване, защото мнозина се опасяват, че туризмът и туристите изцяло ще завладеят историческия град, за сметка на други професии и перспективи за развитие. 

Последните промени в правилата за туризма са отговор на предупреждението, което миналата година отправиха експерти от ЮНЕСКО – според оценката им, Венеция скоро може да бъде добавена към списъка на застрашените обекти на световното културно наследство, тъй като климатичните промени и масовият туризъм заплашват да причинят необратими промени на  града.

В крайна сметка културната структура на ООН не включи Венеция сред обектите в риск. От ЮНЕСКО прецениха, че градът се опитва да се справи с проблемите чрез уникалната си система против наводнения и мерките за ограничаването на масовия туризъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: