Bloomberg: Каналите във Венеция почти пресъхнаха

Bloomberg: Каналите във Венеция почти пресъхнаха Снимка: https://pixabay.com/

Нивото на водата във венецианските канали падна с половин метър, това се дължи на силните отливи и сушата

Ситуацията затрудни работата на екипите на бърза помощ, които се придвижват с катери. Венеция е известна със силните си приливи и отливи.

Каналите във Венеция почти пресъхнаха през последните дни поради силни отливи и екстремно спадане на нивото на водата от половин метър от нормалните нива, това пречи на работата на водните таксита, гондолите и градските аварийни служби, използващи катери, пише Блумбърг.

Според експерти ситуацията е косвен резултат от сушата, която обхвана региона през последните няколко месеца, а липсата на дъжд влоши ситуацията. Синоптиците прогнозират, че нивото на водата в Centro Maree няма да се нормализира поне до вторник, 21 февруари.

Силните приливи във Венеция зачестиха през последните години, припомня Bloomberg, като най-големият прилив от повече от половин век се случи през 2019 г. Тогава щетите бяха за около € 1 млрд. След това властите на Венеция започнаха да работят по проекта MOSE, който има за цел да намали щетите от природни бедствия. Предвижда се да бъде завършен до края на тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: