Венеция въвежда входна такса за туристите

Венеция въвежда входна такса за туристите Снимка: iheartitaly.co

Мярката беше оповестена на пресконференция в петък като „голяма революция” в дългогодишната борба на града срещу прекомерния туристически поток.

От 16 януари 2023 г. посетителите на Венеция ще трябва да платят от € 3 до € 10. Стойността на билета няма да бъде фиксиана, а ще варира според броя на посетителите – колкото повече туристически заявки за посещение има, толково по-висока ще бъде входната такса, съобщава ansa.it.

От градската управа обясниха, че целта не е „да се затвори градът”, а да се накарат туристите предварително да резервират датата на посещението си, за да се избегнат „туристически пикове” и за да може Венеция да се запази като „жив град” за своите жители.

Резервациите ще се правят чрез комплексна система и онлайн платформа. Новото разпореждане предвижда и много изключения. От входна такса ще бъдат освободени местните жители и децата под 6-годишна възраст, хората с увреждания, нежители, но собственици на жилища в града, хора, които го посещават по здравословни причини или гостуват на свои роднини, както и тези, които ще присъстват на спортно или културно събитие. Гостите на хотели също ще избегнат входната такса, защото ще плащат туристически данък в хотела си.

„Това не е система за правене на пари, а за управление на туристическите потоци“, подчертаха финансистите на Венеция. Приходите ще се използват за намаляване на данъците, които се повишиха много заради интензивния туризъм. 

Входната такса ще важи за историческия център на Венеция и най-посещаваните острови във Венецианската лагуна, включително Мурано, Бурано, Торчело, Сант'Еразмо и др., а глобите за нарушителите ще варират от € 50 до € 300.

Венецианци и градската управа не крият, че мярката е резултат от ковид-ограниченията. В този принципно тежък период жителите на Венеция за първи път от десетилетия имаха възможност да оценят по-спокойното си ежедневие, без тълпите туристи по улиците, в транспорта, магазините, заведенията и пр. 

„Ситуацията, каквато беше преди ковид, вече е неприемлива. Манталитетът ни се промени, промени се и чувствителността ни към тълпите”, казват общинарите. Системата за резервации ще показва ежедневния брой на посетителите на града, което ще позволи „да се калибрират услугите”. Освен това, желаещите да посетят Венеция ще получават информация кога е най-подходящо да направят това.

„Можем да кажем: „Скъпи посетители, не ви съветваме да идвате на тази дата, защото е празник, ще има много хора и няма да видите града ни спокойно. А само след седмица ще можете да се насладите пълноценно на посещението си”, обясниха градските съветници. Те прогнозират, че Венеция няма да е последния град, предприел подобна стъпка. Още от сега има сигнали, че много туристически центрове ще наблюдават опита на града в залива Риалто, с оглед да адаптират мярката за своите местни условия. 

Дори да звучи рестриктивно, решението е плод на загрижеността за опазването на уникалния град. Броят на туристите във Венеция е нараснал от 40 000 през 2009 г. до 1 милион през 2018. „Ако бъдат разпределени равномерно в календара, туристите ще могат да почувстват истинската Венеция и ще ни позволят да живеем спокойно в града си”, надяват се местните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: