Защо мъжете рисуват жени?

Защо мъжете рисуват жени? Снимка: 5new.org

На този въпрос търси отговор мартенският търг на 5new

„Нарисувай ми жена“ е търг, посветен на пропастта между нежността и свирепия бунт на душата, в който отминалото време и натрупаният опит изменят лика на героинята. „Тя“, „онази жена“, която е била младо наивно момиче, вгледано в романтиката, е пораснала в хитра, смела, самостоятелна и борбена личност, способна да управлява стихиите в света си. Ето този преход, който представлява отворената пропаст, ни беше интересен в подбора. Точно в тази бездна очаквахме да намерим и отговора на нашия въпрос, да видим какво улавят нашите петима художници, за които женският образ е неизменна част от тяхното творчество. 

Именно в тази пропаст попада и нашият избор за търга, отворен за всички (над 16 години), от 25 март до 11 април на 5new.org. 

„Нарисувай ми жена“ е търг - цветен като пролетта, като вълнението от първата среща, като слънчевия лъч рано сутрин… Бихме могли и така да разчетем картините на петимата мъже, които поканихме да се включат към мартенския ни търг, вдъхновени да завладеят с четката и длетото женския образ. Нашият поглед обаче е далеч от баналното. Запитахме се: „Защо мъжете рисуват жени?“ Кое ги провокира и вдъхновява. В този процес научихме много повече за света на музите в женски род. 

Потърсихме израза на женското в разнородния облик на творбите на петимата художници Георги Маринов – Horhe и YO\KO (Йонко Василев), J.PANK (Йордан Панков)Росен МарковскиСтефан Божков. Без съмнение всеки от тях има връзка с темата през множеството си изложби, но ние подбрахме именно онези творби, които изразяват нещо повече от директна репрезентация. 

Всяка от двадесет и петте творби в онлайн търга има своя история и говори на свой собствен език за женското – от фини извивки до груби щрихи, от арт обекти в меко розово, до спомен от един-единствен ден, един-единствен момент от живота на художника. Тези събрани върху творбата спомени, натрупвания от емоции и връзки стават видими за публиката при досега ѝ с изкуството.

Творбите на YO\KO, на които се спряхме, показват преди всичко човешки взаимоотношения в анекдотични истории – за природата, за наследството, за недовършените неща и романтиката. Арт обектите са със сладкодумни герои, затворени между четирите стени на рамките. 

Със Стефан Божков се спряхме на частици от неговия живот, на литография и смесена техника и на спомен за един ловен трофей. 

При J.PANK смесихме сладникавия образ на емблематичния модел с музите от изчезналите класически произведения, превърнали се в легенди за историята на изкуството. В неговите творби свръхмодерният провокативен градски графит си говори свободно с класическия модел на ангелския образ.

При Георги Маринов – Horhe отпечатъкът на женския образ, през мотива за майката, се характеризира с фин детайл и внимателно издълбан щрих в ксилографската дъска.

Росен Марковски ни показа женствеността в цвят брик и наивния образ на момичето с шала, портрет на момиче, момичето като модел, от който всеки може да се вдъхнови. В неговите творби откриваме неповторимото усещане за уют и светлина в обикновен следобед – нещо, за което все по-често си мечтаем. 

 

Вижте всички творби на Георги Маринов – Horhe, YO\KO (Йонко Василев), J.PANK (Йордан Панков), Росен Марковски и Стефан Божков тук: https://5new.org/bg/auctions-bg/?v=982494d74c59

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: