Кинофестивалът в Локарно посрещна куп филмови звезди

Кинофестивалът в Локарно посрещна куп филмови звезди Снимка: muchbetteradventures.com

Филмовото събитие започна със световната премиера на „Убийствен влак“ на Дейвид Лийч, с Брад Пит, Сандра Бълок и младия британски актьор Арън Тейлър-Джонсън, който междувременно получи наградата Davide Campari Excellence Award.

Основан през 1946 г., празникът на киното предлага разнообразни състезателни и извънконкурсни програми от всички кино-формати и жанрове – пълнометражно и късометражно кино, игрални, документални и авангардни филми, както и ретроспекции. Прожекциите са на открито, на площад Piazza Grande, който за фестивала се превръща в една от най-големите летни кинозали в света със своите 8 000 места.

Сред носителите на Голямата награда на Локарно - "Златен леопард" - са Роберто Роселини, Джон Форд, Стенли Кубрик и Милош Форман. Тази година за приза се състезават филми от Франция, Русия, Италия, Хонконг, Нигерия, Испания и Индонезия. „Златният леопард” върви и със € 70 000, които си поделят режисьорът и продуцентът. Фестивалът предвижда още наградите „Почетен Леопард” за цялостно творчество и наградата на публиката  (Prix du Public). 

„Убийствен влак” не е единствената световна кинопремиера на фестивала. В Локарно ще направят дебюта си и белгийско-швейцарската продукция „Последен танц”, режисиран от Делфин Леерисей и „Където пеят раците”, с режисьор Оливия Нюман и продуцент Рийз Уидърспун.

Представяйки програмата на фестивала, артистичният директор Джиона А. Назаро каза, че юбилейното 75-то издание на кинофеста в Локарно остава вярно на своето призвание за свобода, открития и дебати за киното във всичките му форми - „С поглед, винаги твърдо към бъдещето“.

Фестивалът ще отдаде почит на Дъглас Сирк, представяйки ретроспекция на немския режисьор, известен най-вече с холивудските си мелодрами от 50-те години на миналия век. Специалната награда тази година е за американската авангардна художничка, композитор и музикант Лори Андерсън. 

Десетдневният фестивал, който започна на 3 август в италианоговорящия швейцарски град на северния бряг на Лаго Маджоре, се нарежда сред четирите най-добри филмови събития в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: