Международният кинофестивал в Йерусалим - звезди и призиви за демокрация

Международният кинофестивал в Йерусалим - звезди и призиви за демокрация Снимка: viaggiare.net

Речта на израелския президент Исак Херцог на откриването на юбилейното 40-то издание на филмовото събитие премина на фона на масови скандирания „Демокрация!”

Демонстрации съпътсваха фестивала и в съботната вечер, продължавайки няколкомесечните протести срещу съдебната реформа, наложена от правителството на Бенямин Нетаняху, която ограничи правомощията на върховния съд и по-специално правото да атакува и отменя правителствени решения 

Все пак, юбилейният фестивал, който се провежда от 12 до 23 юли, събира завидна публика, привлечена от над 200 забележителни ленти, включително хитове от фестивалите Сънданс, Кан, Берлин и Венеция, в елитното присъствие на Оливър Стоун, братята кинематографисти Жан Пиер и Люк Дарден и други имена на световното кино. 

Звездата на фестивала определено е Хелън Мирън – носителка на „Оскар”, Bafta, Emmy и Tony, която изпълнява главната роля в най-очаквания филм „Голда”, с който стартира фестивала – биографична драма за легендарната лидерка на Израел Голда Меир. Режисьор е носителят на „Оскар” Гай Натив, плюс участието на Лийв Шрайбър („Рей Донован”), също гост на фестивала, и Лиор Ашкенази („Удряй и бягай”).

Plenty Of Stars For The 40th Anniversary Of The Jerusalem Film Festival
Екипът на"Голда", снимща - euro.dayfr.com

Оливър Стоун ще бъде представен с най-новия му документален филм „Nuclear Now“, посветен на изменението на климата, плюс няколко класики в т.ч. „Уол Стрийт” „JFK"  и „Родени убийци“.

Белгийското филмово дуо на братята Дарден – сценаристи, продуценти и режисьори на документални и игрални социални ленти - ще се представи с осем филма, включително „Детето“ („Златна палма”, Кан, 2005), „Момчето с колелото“ (Gran Prix, Кан, 2011) и „Тори и Локита“ (Юбилейната награда на 75-тия фестивал в Кан, 2022).

Зрителите ще могат да видят и 40 новореставрирани филма от 40-годишната история на филмовия фестивал, в това число класики като „Имало едно време в Америка“, „Непознат от рая“, „Моето лично Айдахо“, „Орландо“ и др.

Селекцията от международни филми предлага широка гама образи: от самотна майка корейка в Канада („Riceboy Sleeps“) и ирански бежанци в Швеция („Opponent“), до кино-портрета на германския канцлер Ангела Меркел. Един филм, билетите за който се разграбиха, е хитът от фестивала Сънданс „Хиляда и едно“ - унищожително въздействаща история от средата на 90-те години за майка от афроамериканско семейство в Ню Йорк, която отвлича сина си от американската система на приемните семейства. 

Като вълнуващо тържество се очаква и утрешната прожекция на „Джурасик парк” в парка Gan Habonim с музика, изпълнена на живо от Йерусалимския симфоничен оркестър. За утре е планиран и поредния антиправителствен протест в израелската столица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: