Безсънието: Има ли начин да се избавим от мъчителното състояние

Безсънието: Има ли начин да се избавим от мъчителното състояние Снимка: pixabay

Трудно заспиваме въпреки умората и се събуждаме през нощта, оставайки за дълго будни, без да можем да затворим очи... Хроничната липса на сън може да бъде истинско наказание, но от кой момент нататък говорим за безсъние, а не за временно нарушение на съня?

Разпознаваме безсънието при наличието на два основни фактора. „От една страна, страдащият от безсъние има проблеми със заспиването вечер, събужда се през нощта и не успява да заспи или се буди твърде рано сутрин. Той има нужда от сън и наистина иска да спи, но не може”, описва симптомите психиатърът Агнес Брион пред Madame Le Figaro. От друга страна, той изпитва последиците от тези нарушения на съня в течение на целия ден. Умора, раздразнителност, проблеми с паметта и концентрацията, понякога неспособност за изпълнение на определени задачи, тъмни кръгове под очите или липса на жизненост са често срещани поведенчески и физически последствия от липсата на сън. 

За да говорим за безсъние обаче, тези нарушения трябва да се появяват поне три пъти седмично и да се задържат в продължение на над три месеца. При по-малка продължителност те се дължат на някакво травматично житейско събитие (загуба на близък, затруднения на работното място и т.н.) и след известно време отшумяват от само себе си. За разлика от временните нарушения на съня, истинското безсъние не изчезва с разрешаването на проблемната ситуация, която може да го е предизвикала, смятат специалистите.

Наддаване на тегло

Сънят има важно значение за правилното функциониране на нашия организъм. Обезпокоителното е, че в дългосрочен план липсата на сън нарушава физическото и психическото здраве, предразполагайки към заболявания. Постоянният недостиг на сън оказва вредно въздействие върху метаболизма и имунната система, което може да доведе до наддаване на тегло и до повишен риск от инфекции. 

Генетичен компонент

Подобно на много други заболявания, безсънието може да се дължи и на генетична предразположеност, твърдят специалистите. Тревожните хора, склонни да си създават безброй притеснения, по-често страдат от разстройства на съня. Те подхранват болезнените си опасения и страхове и самото заспиване за тях се превръща в стрес. „Страдащият от безсъние променя поведението си: вместо да си легне, защото му се спи, той го прави, фокусиран върху мисълта, че трябва да заспи. Това води до безпокойство, усилва сърдечния ритъм и в резултат на това за него е невъзможно да се отпусне“, подчертава Агнес Брион.

Решението

За да облекчите това състояние, е достатъчно да се придържате към няколко прости правила. Изградете си навика сутрин да се излежавате възможно най-кратко време и да ставате в точно определен час. „В противен случай умът свиква, че леглото не е място за сън“, обяснява Брион. Важно е в спалнята ви да прониква достатъчно естествена светлина, тъй като дневната светлина регулира вътрешния часовник. 

При събуждане през нощта, ако не успявате да заспите отново в рамките на 15 минути, препоръчително е да станете. „По този начин избягвате състоянията на полусън и сънливост, които не помагат за възстановяването на организма. По-добре да станете и да се върнете обратно в леглото едва когато почувствате нужда от сън“, съветва специалистът.

Добре е да избягвате и екраните на телевизора и компютъра вечер и през нощта. Тяхната светлина възпрепятства производството на мелатонина, регулиращ хормоналните секрети и биологичния ни часовник. 

Омагьосаният кръг на медикаментите

Въпреки че лекарствата (предписани от лекар) могат да помогнат донякъде за справяне с проблема, те не са решение при хронично безсъние. „Тялото свиква с лекарствата: веднага щом ги спрете, безсънието се стоварва върху вас още по-тежко отпреди и трябва да започнете да ги приемате отново. Влизате в омагьосан кръг", предупреждава Агнес Брион. Най-добре е да се консултирате със специалист и да се подложите на психо-поведенческа терапия, за да намерите ефективно дългосрочно решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: