Украсете балконите и прозорците си със саксии, за да подобрите здравето си

Украсете балконите и прозорците си със саксии, за да подобрите здравето си Снимка: designcafe.com

Ново финландско изследване установи, че един месец градинарстване в градски апартамент увеличава бактериалното разнообразие на кожата и повишава нивото на противовъзпалителни молекули в кръвта

Проучване на факултетите по биологични и екологични науки в университетите в Хелзини и Тампере разжлежда начините за стимулиране на здравето на градските жители. Изследванията показват, че „един месец градско градинарство на закрито увеличи разнообразието от бактерии по кожата на участниците в експеримента и повиши противовъзполителните цитокини в кръвта им”, казва водещият автор на изследването Мика Сааренпя.    

Интересното е, че такива резултати е отбелязала групата, практикувала градинарство с горска почва, която предлага високо разнообразие на микроби, докато при участниците, използвали торфена почва, не е регистрирана  промяна нито в кожния микробиом, нито в кръвта.

Според научния екип, масовата и мащабна употреба на дезинфектанти в градовете е довела до значително увеличение на състояния, пряко зависими от имунната система, като алергии, астма и автоимунни заболявания. Това преди всичко накърнява качеството на живот на засегнатите, но също така увеличава значително разходите в здравеопазването.

Това обаче лесно може да се промени, тъй като не изисква нито голямо пространство, нито големи финансови разходи. Необохдими са просто няколко сандъчета с горска почва, където освен цветя, могат да се отглеждат и салати, лук и чесън. Установявайки благоприятните промени само след месец, участниците в проучването са ентусиазирани да потърсят възможност и за градинарстване на открито през по-топлите месеци. 

Според учените, благоприятното излагане на микроби може да намали риска от имуномедиирани заболявания и да блокира симптомите им, което би било особено ефективно, ако домашното градинарство се наложи във възможно най-широк диапазон. Тогава действително разходите в здравеопазването могат да бъдат редуцирани, като същевременно ще се подобри качеството на живот на градските жители. 

„Нашето изследване подчертава зависимостта на здравето от допира с природата и в частност с почвата. Все още не знаем колко дълготрайни ще бъдат промените, но ако градските жители превърнат градинарството в хоби, може да се предположи, че въздействието му върху имунната система ще става все по-продължително“, смятат учените.

Според тях, това е особено важно за децата, тъй като имунната система се развива най-активно в детството. Препоръката е градинските дейности да намерят място в детските градини, училищата и детските здравни заведения, особено в гъсто застроените градски райони. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: