Изработката на хормона на стреса кара мозъка да се събужда повече от 100 пъти на нощ

Изработката на хормона на стреса кара мозъка да се събужда повече от 100 пъти на нощ Снимка: https://pixabay.com/

Невролози установиха, че мозъкът се събужда повече от 100 пъти по време на сън

Изследователи от университета в Копенхаген установиха, че хормонът на стреса норадреналин кара мозъка да се събужда повече от 100 пъти на нощ.

Работата на учените е публикувана в списание Nature NeuroScience.

Такива събуждания се характеризират със същите изблици на мозъчна активност, както по време на бодърствуване. Те обаче са толкова краткотрайни, че човек дори не ги забелязва.

Според невролозите производството на този стресов хормон е един от показателите за добър нощен сън. В бъдеще учените планират да работят върху възможността за използване на антидепресанти за регулиране на нивото му.

Учените имплантирали оптично влакно, свързано със светодиоди, в мозъците на генетично модифицирани мишки. Това направили възможно разчитането на електрическата активност на мозъка на гризачите по време на сън. Също по това време изследователите измерват нивото на норадреналина при мишки - това дава възможност да се сравнят неговите изблици с промените в мозъчната активност.

Оказало се, че производството на хормона по време на сън подобрява и паметта на животните. Първо, на мишките било позволено да подушат два еднакви предмета.

След това ги приспивали, а след събуждане гризачите се връщали  в обектите, но един от тях вече бил заменен с нов. Оказало се, че мишките с най-високи нива на хормона са по-склонни да изучат новия обект, което показва подобрение в паметта. Гризачи с по-ниски нива на хормона изследвали двата обекта като нови.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: