Медитацията драстично укрепва имунната система на човека, изясниха учени

Медитацията драстично укрепва имунната система на човека, изясниха учени Снимка: https://pixabay.com/

Учени са открили, че интензивната медитация може значително да подобри функционирането на имунната система

 Те стигнаха до заключението, че медитацията може да играе важна роля при лечението на различни заболявания.

Положителният ефект на медитацията върху човека е документиран, но молекулярните механизми на това явление не са напълно ясни. За да научат повече за това, учени от университетите на Флорида, Питсбърг (САЩ) и други научни организации проведоха изследване, включващо 106 мъже и жени, чиято средна възраст е 40 години.

По време на експеримента всички те се занимавали с медитационни практики. И от всички тях били взети кръвни проби няколко пъти: пет до осем седмици преди медитационния ритрийт, непосредствено преди началото му и три месеца след приключването му. По време на осемте дни на медитационни практики, участниците следвали веганска диета и спазвали редовен график за сън. Сесиите за медитация продължавали по 10 часа на ден и се провеждали в тишина.

Заключенията на учените са обнадеждаващи: три месеца след завършването на практиката, у участниците е разкрит скок в активността на 220 гена, свързани с имунитета, включително 68 гена, участващи в т.нар. интерферонова сигнализация (важна за ограничаване на появата на вродени инфекции и развитието на нормална бременност, като  служи и като ефективна защита срещу голямо разнообразие от заболявания, включително рак, множествена склероза и дори инфекция с коронавирус).

Така учените стигнали до заключението, че медитацията може да играе важна роля при лечението на различни заболявания, свързани с отслабена имунна система. Те обаче предупреждават: подобни продължителни медитационни практики далеч не са достъпни за всички, така че не може да говори за широкото приложение на метода. Резултатите от работата са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Тексът не е основание за самостоятелно практикуване - преди това се консултирайте с личния си лекар!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: