Как клетките на имунната система на човека защитават тялото от инфекции

Как клетките на имунната система на човека защитават тялото от инфекции Снимка: ferra.ru

Това изясниха германски и австралийски учени

Оказва се, че някои видове имунни клетки ("стражевите" или дендритни) могат да помогнат при лечението на рак и вирусни инфекции.Това откриха експерти от Австралия и Германия.

В хода на скорошно изследване те проучиха как действат различните видове имунни клетки и по-специално Т-килърите и "стражевите" (дендритни) клетки. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Cell.

Различните хронични вирусни заболявания и ракът могат да изтощат имунната система на човека. В резултат на това имунните Т-килъри (Т-лимфоцити) започват по-лошо да унищожават опасните клетки. Учените изясниха къде Т-килърите и "стражевите" клетки в организма си взаимодействат и как това влияе на резултата от лечението на заболяванията.

Оказва се, че ако в организма няма "стражеви" клетки, тогава Т-килърите престават да функционират нормално. С други думи, в този случай се увеличава процесът на възпаление и се влошава способността на имунната система да се бори с инфекцията.

Освен това, специалистите откриват, че дендритните ("стражевите") клетки задействат работата на Т-килълите само на определено ниво. Това помага да се избегне твърде активната работа на Т-клетките и нежеланите (опасни за хората) последици от това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: