Заподозряха китайски зоопарк, че показва хора, маскирани като мечки

Заподозряха китайски зоопарк, че показва хора, маскирани като мечки Снимка: reddit.com

Конспирацията подхраниха клипове в китайската социална медия Weibo, показващи малайска слънчева мечка, изправена на задните си лапи, невероятно приличаща на човек

В изявление, „обвиненият” зоопарк в Ханджоу, Източен Китй, отрича измама и обяснява, че хората „не разбират“ вида. Много от потребителите на Weibo обаче посочват освен изправената стойка, и гънките рехава козина по животното, подхранвайки подозренията за „маскарад”.

Практиката има прецеденти в миналото, когато китайски зоопаркове са били обект на подигравки, опитвайки се да представят кучета за диви животни. В ролята на „цар лъв” през 2013 г. беше разпознато куче, порода тибетски мастиф, а в провинция Сечуан - подходящо подстриган голдън ретривър. 

Малайските слънчеви мечки живеят в тропическите гори на Югоизточна Азия и са най-малкият вид мечки в света, с височина около 70 сантиметра и тегло между 25 и 65 килограма. Слънчевите мечки не спят зимен сън и се отличават с големи кехлибарено жълти петна на гърдите, от където идва прозвището им "слънчеви".  Животните използват сръчно дългия си език, за да се хранят с мед директно от кошерите, заради което в Малайзия и Индонезия ги наричат и „медени мечки”. 

Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) слънчевите мечки са защитен вид, намалял с 35% през последните 30 години. В Центъра за опазване на слънчеви мечки Bornean (BSBCC) в Сабах, Малайзия, се отглеждат 43 спасени животни, всяко със „собствени маниери и уникална персоналност”, казват биолозите пред CNN. 

Те обясняват причините за заблудата в зоопарка така: в действията си слънчевите мечки много приличат на хора - ходят на задни лапи, разхождат се на групи, разглеждайки с любопитство околността, често оживено „спорят”, а женските носят малките си „на ръце”. 

От BSBCC посочват, че проблемът със застрашения вид е "огромен": „Горите изчезват, ловци избиват майките и крадат малките им - защото в Югоизточна Азия слънчевите мечки са обект на жестока търговия с меча жлъчка“, популярен лек в традиционната медицина в региона.

Търговията с този продукт, добиван по жесток и нехуманен начин, официално е забранена, но мерките не могат да обхванат малките частни развъдници за слънчеви мечки, които снабдяват търговците на традиционни илачи не само в азиатския континент, но и по света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: