Великобритания и Дания стартираха полагането на подводния кабел Viking Link

Великобритания и Дания стартираха полагането на подводния кабел Viking Link Снимка: energywatch.com

Съоръжението е с капацитет 1,4 GW и потенциал да захрани с електричество 2.5 милиона домакинства в Обединеното кралство

Според изчисленията, през първите 10 години след въвеждането му в експлоатация, Viking Link ще спести на британците £ 500 милиона, пише Euronews. Маршрутът на кабела минава от източното крайбрежие на Линкълншър в Обединеното кралство до западното крайбрежие на Ютландия в Дания. Проектът и инсталациите са на Siemens Energy.

Интерконекторът ще зяработи поетапно, първоначално с капацитет 800 MW, като чрез надграждане на преносните системи през първата година ще бъдат достигнат планираните 1,4 GW – мощност, която „ще революционизира” енергийния сектор и на двете държави, казват проектантите. 

Според изчисленията, до 2030 г. междусистемната връзка ще допринесе за избягването на около 100 милиона тона въглеродни емисии само в Обединеното кралство, а почти 90% от внесената енергия ще бъде от енергийни източници с нулеви въглеродни емисии.

Изграждан съобразно технологичните иновации в енергийния сектор, за Великобритания Viking Link означава енергийна сигурност, управление на търсенето, декарбонизация, замяна на остарялата енергийна инфраструктура, по-евтина и нисковъглеродна енергия и трансгранично сътрудничество. 

Сделката осигурява на Дания добър пазар за нейното изобилно производство на вятърна електроенергия. Viking Link ползва усъвършенствана технология за предаване на постоянен ток с високо напрежение (HVDC), която работи с усъвършенствани системи за управление и комуникация за управление на потока на електроенергия на дълги разстояния. Импрегнираните кабели издържат на високо напрежения и дълбоководното налягане.

Със своито 765 км, Viking Link ще бъде една от най-дългите междусистемни връзки и значително инженерно постижение, свързващо два отдалечени енергийни пазара. Изграждането му е важна стъпка в голямата схема на ЕС за 15% свързаност в електрическите мрежи. Идеята е кабелната мрежа на всяка страна в блока да позволява 15% от нейната електроенергия да бъде насочвана към съседни страни. Досега в начинанието са се включили 16 държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: