Заради равенството между половете и жените в Дания ще бъдат призoвавани в армията

Заради равенството между половете и жените в Дания ще бъдат призoвавани в армията Снимка: https://pixabay.com/

Дания планира да разшири наборната военна служба и за жените заради равенство между половете, каза премиерът Мете Фредериксен на пресконференция, предава Асошиейтед прес (АП)

Освен това датските власти искат да увеличат времето, необходимо за задължителна военна служба от четири на 11 месеца и за двата пола. Мерките, които правителството обсъжда, са необходими за увеличаване на наборниците до 5 хиляди души.

Според АП в момента в Дания има 9000 професионални военни и 4700 наборници, които преминават базово обучение.

Всички подходящи мъже над 18 години се призовават за задължителна военна служба, която продължава около четири месеца. Тъй като обаче Дания разполага с достатъчно доброволци, не всички наборници трябва да служат, отбелязва агенцията.

„Ние се превъоръжаваме не защото искаме война. Ние се превъоръжаваме, защото искаме да я избегнем“, обясни Фредериксен и отбеляза, че правителството иска „пълно равенство между половете“.
 

Датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен подчерта, че ситуацията със сигурността в Европа става „все по-сериозна“.

Трябва да вземем това предвид, когато разглеждаме бъдещите защити. <...> Необходима е по-широка база за набиране на военен персонал, включваща представители на всички полове“, каза министърът.

Ръководителят на датското външно министерство Ларс Льоке Расмусен отбеляза, че Русия не представлява заплаха за страната.

Промените в закона за наборната военна служба се планира да бъдат приети през 2025 г. и ще влязат в сила през 2026 г. Според новия закон наборниците ще преминават пет месеца базова подготовка и шест месеца оперативна служба, заедно с допълнително обучение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: