Все по-строги наказания застигат климатичните активисти

Все по-строги наказания застигат климатичните активисти Снимка: inews.co.uk

Те виждат протестните си действия като постоянна мисия, но стратегията им често използва паметници на културата и блокира обществения живот, привличайки вниманието не само на обществеността, но и на законодателите

Италия прие нов пакет от санкции, провокирани от показни климатични акции, които застрашиха културни паметници. Еuronews припомня, че през април двама активисти на групата Last Generation оцветиха в черно водата на култовия римски фонтан La Barcaccia, за да алармират за настъпващата водна криза Италия. Други членове на групата се залепиха за картина в музей във Флоренция, а трети замеряха с боя сградата на миланската Ла Скала. 

Според новия закон, такива действия ще се наказват с глоби между € 10 000 и € 60 000, плюс лишаване от свобода.  Миналата седмица двамата активисти, които миналото лято се залепиха за световноизвестната скулптура „Лаокоон” в музея на Ватикана, „се отърваха” с глоба от € 30 000 и условна присъда за затвор. Законопроектът е насочен и към вандализма, проявяван от туристи, като австралиеца, който се повози на мотопед из древния Помпей или американеца, който „сбърка пътя” и слезе с кола по култовите стълби на площад „Испания”, повреждайки две от стъпълата. Италианският министър на културата казва, че с глобите ще се плащат разходите за възстановяване на щетите от подобни действия.

Climate activists turn landmark Rome fountain black - The Hindu
Снимка - thehindu.com

Обединеното кралство също предприе по-строги мерки срещу тактики на климатичните протести като блокиране на пътища, разрушаване на петролни рафинерии и щети по паметници на културата, увеличавайки максималната присъда от 3 месеца затвор на възможност до 10 години лишаване от свобода. 

Освен това британското законодаателство вече предвижда по-широки правомощия на полицията  да спира и арестува участниците в подобни акции. За любимата тактика на протестиращите да се оковават за обществени обекти, сгради и пътна инфраструктура, вече се предвиждат до 6 месеца затвор, неограничена глоба, или и двете.

The rebellion grows… – Life360
Снимка - jomec.co.uk

Франция заклейми активистите като „екотерористи“ и арестува няколко души по време на протестите, които прераснаха в насилие миналия месец. Но до максимални присъди за „разрушителен активизъм” се стига рядко – като в случая с шестимата протестиращи от групата Final Revolution, които блокираха пътища по време на Тур дьо Франс 2022 г., но получиха обща глоба от € 500, вместо максималните две години затвор. В Белгия протестиращите, които през октомври атакуваха картината на Йоханес Вермеер „Момиче с перлена обица“, бяха осъдени на два месеца затвор с един месец условно.

В Германия разрушителните климатични кампании също се сблъскаха с по-сурови обвинения през последните месеци, но на места кметствата преговарят с активистите и постигат взаимно приемливи решения. Същевременно, немската прокуратура разследва финансирането на една от най-активните климатични групи Last Generation („Последно поколение”), която е "автор" и на нападението срещу картина на Густав Климт в музея "Леополд" във Виена.

Climate activists throw black, oily liquid at Klimt painting in Vienna
Снмка - cnbc.com

Климатична активистка в Нова Зеландия обаче е изправена пред 10 години затвор за фалшификация, тъй като е изпратила имейл от името и на бланката на Асоциацията за проучване и производство на петрол на Нова Зеландия (PEPANZ), за да съобщи на участниците в организираната от PEPANZ конференция, че събитието „се отлага”. 

Протестните групи обикновено провеждат мирни протести, но ако исканията им не бъдат изпълнени, не се въздържат от блокиращи или разрушителни действия. Това понякога работи – през 2019 г. парламентът на Обединеното кралство обяви извънредно положение в областта на климата след двуседмични протести на движението Extinction Rebellion в централен Лондон. 

Много официални лица обаче признават ролята на климатичните активисти за повишаване на обществената информираност за климатичната криза. Генералният секретар на ООН наскоро дори назначи седем млади активисти от цял свят в Младежката консултативна група на ООН.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: