Малка японска фирма помага на милиони хора при природни бедствия

Малка японска фирма помага на милиони хора при природни бедствия Снимка: mainichi.jp

Акаунтът NERV в X/Twitter и приложението му за смартфони често предупреждават японците за природни катаклизми по-бързо от официалните органи и обществената японска телевизия NHK

Така е и на Нова година, когато няколко десетки земетресения удариха  отдалечения японски полуостров Ното, едно от които  с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер. 

NERV се управлява от малката частна фирма Gehirn („мозък” на немски), с едва в 13 служители. Акаунтът NERV в X/Twitter обаче има 2,2 милиона последователи на японски и още 35 000 на английски.

NERV е в социалната платформа от 2010 г. Създателят му Дайки Ишимори, тогава 19-годишен, взаимства името на акаунта от популярното аниме „Neon Genesis Evangelion“. Девет години по-късно, през септември 2019 г., Ишимори стартира и приложението Tokumu Kikan NERV Bosai Apuri, което е изтеглено повече от четири милиона пъти от Apple Store и Google Play. 

Освен информация в реално време за земетресения, цунами и вулканични изригвания, NERV предоставя и актуализации за тайфуни, наводнения и обилен сняг. Акаунтът събира данни от редица агенции, които следят природни бедствия и често ги публикува преди източниците им

Дайки Ишимори казва пред BBC, че през първата година NERV е имал около 300 последователи. Но през 2011 г. най-мощното земетресение в Япония, което предизвика цунами и ядрената авария във Фукушима, сринало до основи родния му град Ишиномаки, а Ишимори четири дни не успял да се свърже с близките си.

„Тогава разбрах, че освен телевизията и радиото, които изключват заради спирането на тока, трябва да имаме други начини за предаване на информация за бедствия“, спомня си Ишимори как е започнал да публикува горещите данни. И тъй като в Япония бедствия се случват често, акаунтът му бързо набъбнал със стотици хиляди нови последователи. Това го амбицирало да разработи и приложението, което показва в реално време и по региони бедствените ситуации.

NERV Disaster Prevention App" now available for Android! │ Gehirn Inc.
Снимка - gehirn.co.jp

Миналата година обаче, X започна да таксува достъпа до своя интерфейс за програмиране на приложения (API). Ишимори абонирал Gehirn за основния план - 100 публикации на ден за $100 на месец. Изпращайки на 1 януари сигналите за земетресение и цунами, NERV изглежда е достигнал тази граница и Ишимори насърчил последователите си да изтеглят приложението му. Няколко часа по-късно броят на изтеглянията поставя NERV в категорията „Обществено полезни акаунти”, което решава проблема.

Оттогава Ишимори омбисля отдалечаването на NERV от X/Twitter, за да не зависи подаването на информация от "промяната на правилата на латформи на други хора, така че искаме да се съсредоточим върху наша собствена платформа“, казва той, допълвайки, че мисията му винаги е била да „направи Япония по-безопасна“, а не да прави пари. Затова целта му е приложението на NERV да стане възможно най-достъпно, включително за хора с увреждания.

Ишимори обаче признава, че с разрастването на NERV, неговата компания трябва да носи приходи. За целта през 2020 г. е стартирал платен „клуб на привържениците“, за да посрещне разходите на Gehirn Inc, които са близо $ 830 000 годишно, като клубът покрива една трета от сумата.

„Далече сме от правенето на пари, защото колкото повече финансиране получаваме, толкова повече нова информация купуваме, така че все още сме на червено“, казва Ишимори. Както всички японци, той знае, че страната му ще претърпи още земетресения и цунами, така че иска преди това да се случи, да разреши свободен достъп до предоставяната от компанията му информация, която често спасява животи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: