Save the Children: една четвърт от децата в ЕС са на прага на бедността

Save the Children: една четвърт от децата в ЕС са на прага на бедността Снимка: БНР

Най-висок процент деца, застрашени от бедност, е регистриран в Румъния и Испания

Броят на децата на прага на бедността в Европейския съюз се е увеличил с 200 хиляди през 2021 г. и е достигнал 19,6 милиона, се казва в доклад на неправителствената организация SavetheChildren (Да спасим децата).

За това съобщава Euronews.

В доклада, публикуван на 7 март, се казва, че всяко четвърто дете в ЕС се е оказало на прага на бедността и социалното изключване в края на 2021 г.  поради съвкупност от фактори, включително стойността на живота, климатичната криза и пандемията от COVID-19, която е довела до спад на доходите в много семейства.

Ерик Гросхаус, който се занимава с проблемите на детската бедност и социалното неравенство в организацията SavetheChildrenGermany нарече тази цифра "катастрофална" и призова Германия, на която се пада повече от 10% от децата, живеещи в бедност в ЕС, "най-накрая да изпълни своите обещания".

Най-висок процент деца, застрашени от бедност, е регистриран в Румъния и Испания: съответно 41,5% и 33,4%. Най-нисък този процент е във Финландия и Словения.

Ситуацита в някои страни, за които изследователите са събрали по-нови данни, се е влошила още повече поради пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и неговите негативни последици (повишаване на цените на храните и енергоносителите).

Например доходите на 40% от румънските домакинства през 2022 г.са намалели в сравнение с предходната година, а разходите са се увеличили с 98%, изчисляват от организацията.

Най-много страдат децата-мигранти, бежанците, търсещите убежище. Също така в риск са деца от семейства с един родител, от многодетни семейства, деца с увреждания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: