Запълва ли се пропастта на икономическото неравенство?

Запълва ли се пропастта на икономическото неравенство? Снимка: vietnaminsider.vn

Проучване на списание Foreign Affairs стига до заключението, че е така

Колкото и изненадващо да звучи, според събраните данни, глобалното икономическо неравенство е стигнало до най-балансираните си нива за последните 150 години – и тенденцията е процесът да продължи. "Богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни" – тази максима се шири на всички нива - но за нашето десетилетие нещата изглежда са различни.

Днес светът не е като през индустриалната революция или след нея. Страните с по-нисък БВП на глава от населението експлоатират своите ресурси, развиват се и бързо заемат позиции, доминирани доскоро от Запада, посочва проучването.  Глобализацията позволи на парите да потекат към по-печеливши сектори в развиващите се страни, стимулирайки техните икономики и нива на производителност. Най-очевидните примери са Китай и Индия, въпреки последните колебания в китайската икономика. 

Като цяло, доходите в страните от Азия се повишават, докато на Запад са в застой – поне за средната класа. Същевременно, през целия живот на поколението Z, дори най-бедните в западните страни изглеждаха богати в сравнение с най-добре платените хора в страните с ниски доходи. Но ситуацията се променя, с акцент върху „изглеждаха”: все повече китайски граждани достигат нивата на доходи на американците от средната класа, а въпреки високата младежка безработица, китайското поколение Z продължава да харчи „с широки пръсти”. 

Според Foreign Affairs, след десетина години броят на китайците, които печелят повече от средното за САЩ, ще надвиши броя на американците със средни доходи. Това означава, че представата ни за богатство по западните стандарти се заменя с оценката дали някой е богат или беден според световните стандарти. Сред гражданите на западните страни икономическото неравенство може да се изостря, но за първи път от два века в глобален мащаб разликите намаляват.

И накрая, фактът, че парите текат по-равномерно по света, е много добра новина. Като цяло, богатите на Запад може би все още ще стават по-богати, а по-бедните ще се чувстват по-нуждаещи се от всякога. Развиващият се свят ще продължи да се бори с чудовищна бедност, но същевременно оформя своя средна класа и разширява много богататия си елит

И макар зад уравновесяващата статистика да стоят милиони драматични човешки съдби, по-равномерното разпределение на богатството по света е факт, заради който утопията за световно равенство между хората не звучи толкова илюзорно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: