Шведският съд разреши на Грета Тунберг да съди държавата

Шведският съд разреши на Грета Тунберг да съди  държавата Снимка: therecord.com

Известната активистка е начело на група от над 600 съмишленици, обединени в младежкото сдружение Aurora, които ще обвинят Швеция в „недостатъчна политика в областта на климата”, съобщи Reuters.

В основата на обвинението ще залегне факта, че като не прави достатъчно, за да ограничи глобалното затопляне до 1.5°С, Швеция нарушава Европейската конвенция за правата на човека

„Окръжният съд днес издаде призовка по нашумял колективен иск. Исканията по делото са съдът да определи, че държавата има задължение да предприеме определени конкретни мерки за ограничаване на изменението на климата”, се казва в изявление на съда.

Шведската държава разполага с три месеца, за да отговори, преди делото да стигне до изслушване или да бъде уредено писмено, казаха от съда, но не посочиха кога трябва да бъде разрешен казусът.

Aurora искат съдът да реши, че считано от 2019 г., Швеция трябва да намали парниковите си емисии най-малко с 6,5 до 9,4 милиона тона въглероден диоксид годишно.

„Здравето и бъдещето на планетата, както и нашето, зависят пряко от това дали нашите политици признават или не сериозността на климатичната криза и затова Aurora иска да направи всичко възможно, за да ви накара да го направите“, каза групата в отворено писмо до шведското правителство миналата година.

В понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че „климатичната бомба със закъснител тиктака“, като призова богатите нации да намалят по-скоро емисиите си, след като нова научна оценка обяви, че в борбата с изменението на климата няма време за губене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: