ООН разкри какви са загубите за селското стопанство поради природни бедствия

ООН разкри какви са загубите за селското стопанство поради природни бедствия Снимка: pixabay.com

ООН: За 30 години земеделието е загубило 3,8 трилиона долара заради природни бедствия

Природните бедствия средно годишно водят до 400 извънредни произшествия със загуби за селското стопанство, честотата им се е увеличила четири пъти от 1970 г. насам, а размерът на щетите е равен на годишния БВП на Бразилия, се казва в доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (Food and Agriculture Organization, FAO), публикуван на 12 октомври.

"Бедствията, определени като сериозни смущения във функционирането на общността или обществото, водят до безпрецедентни нива на щети и загуби в селското стопанство по целия свят. Тяхната нарастваща сериозност и честота - от 100 събития годишно през 1970 г. до около 400 събития годишно през последните 20 години, засягат аграрно-продоволствените системи в много измерения, застрашавайки продоволствената сигурност и подкопавайки устойчивостта на селскостопанския сектор", се казва в доклада.

През последните 30 години загубите на селскостопанска и животновъдна продукция поради природни бедствия възлизат на около 3,8 трилиона щатски долара, което се равнява на осреднени загуби от 123 милиарда долара годишно, или 5% от годишния световен селскостопански БВП. "В относително изражение общата сума на загубите за 30 години е приблизително еквивалентна на БВП на Бразилия през 2022 г.", заяви Международната организация.

Природните бедствия са нанесли най-големи относителни щети на страните с ниски доходи и под средните, представляващи между 10 и 15% от общия им селскостопански БВП.

Поредното издание на доклада на FАО "Последиците от природните бедствия и кризисните ситуации за селското стопанство и продоволствената сигурност" представя първата в историята глобална оценка на въздействието на стихийните бедствия върху селското стопанство и продоволствената сигурност през последните три десетилетия. Документът демонстрира възможностите за активно справяне с рисковете в селското стопанство и демонстрира начините за "отчитане на риска от природни бедствия в селскостопанските практики и политики", съобщават от FАО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: