Здравословни храни, които можете да ядете, без да трупате тегло – 2

Здравословни храни, които можете да ядете, без да трупате тегло – 2

Качества на засищаща храна

Ето още предложения за пълноценни здравословни храни:

 

Цитрусовите плодове, подобно на ябълките, са с високо съдържание на пектин, който помага за забавяне на храносмилането и подобряване на ситостта. Те съдържати много вода. Както портокалите, така и грейпфрутът са с високо съдържание на вода, което означава, че могат да ви заситят с ниско съдържание на калории. Отдавна се смята, че яденето на грейпфрут помага занамаляване на теглото. Затлъстелите хора, които ядат грейпфрут, намаляваттеглото симного повече от тези, които са получили плацебо, сочи изследване. Друго проучване установява, че приемането на половин грейпфрут три пъти дневно по време на хранене в продължение на шест седмици води до умерено намаляване на теглото и значително – наобиколката на талията. Консумирането на грейпфрут или сок от грейпфрут преди хранене, в комбинация с ограничаване на калориите, води до 7,1% загуба на тегло и значително намаляване на телесните мазнини и талията. Тези открития не могат да бъдат приписани само на грейпфрута, тъй като пиенето на вода преди хранене има подобни ефекти. И други цитрусови плодове като портокали и лимони също са добри за отслабване. Те са богати на фибри и вода, което може да ви помогне да се чувствате сити и да ядете по-малко. И точно като ябълките, те също са сладки и приятни за ядене веднага след хранене!

Рибата с високо съдържание на омега-3 мастни киселини може да помогне на хората с наднормено тегло или затлъстяване да се чувстват по-сити. Тя е и с високо съдържание на висококачествен протеин, който се счита за изключително пълноценен. Рибатае на второ място по индекс на ситост сред всички изследвани продукти, изпреварвайки всички другибогати на протеини храни. Според проучване, рибата има значително по-голямо влияние върху ситостта от пилешкото или телешкото. Според друго проучване, участниците, които ядат риба, приемат 11% по-малко калории при следващото си хранене от тези, които ядат говеждо, т.е., рибата е по-добър вариант от пилешкото или говеждото. Рибата е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които помагат да се чувствате сити за по-дълго време. Рибата, като пилешкото и говеждото, може да бъде по-задоволителна от другите източници на протеини. Но един недостатък е, че може да се наложи да премахнете всички рибени кости сами.

Постните меса са с високо съдържание на протеини и осигуряват значително количество калории. Всъщност диетите с по-високо съдържание на протеини водят до по-малко консумирани калории като цяло, отколкото диетите с ниско съдържание на протеини. Според проучване, хората ядат с 12 процента по-малко на вечеря, след като са яли месо с високо съдържание на протеини на обяд, в сравнение с тези, които са имали обяд с високо съдържание на въглехидрати. По индекс на ситост говеждото е на второ място сред богатите на протеини храни, но и други постни меса като пилешко и свинско също са добри за отслабване. Освен това, постните меса са с по-високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории в сравнение с не-постните меса. Хората, които спазват нискокалорични диети с ниско съдържание на мазнини, предпочитат постно месо. Селен, витамини B3 и B6 и холин се намират в домашните птици. Те не само засищат, но са и с високо съдържание на протеини. Винаги се препоръчва консумирането на постно месо с високо съдържание на протеини при всяко хранене.

 

Изварата има ниско съдържание на калории, но високо съдържание на протеини. Съдържа също полезни минерали като витамини от група В, калций, фосфор и селен. Порадитези си свойства изварата е полезна храна за отслабване. Тя е с мек вкус и гладка текстура. Протеини, витамини от група В и минерали, включително калций, селен и фосфор, са в изобилие в тази храна. Изварата е едно от най-полезните неща, които можете да ядете, ако се опитвате да отслабнете или да натрупате мускули. Изварата е високопротеинова и нискокалорична храна. Въздействието й върху засищането може да е еквивалентно на това на яйцата.

Зеленчуците са богати на обем и нискокалорични. Имат високо съдържание на полезни хранителни вещества и растителни компоненти, поради което са съществена част от всяка балансирана диета. Съдържат много вода и фибри, които помагат да се чувствате сити по-дълго. Доказано е, че салатите помагат за засищане на глада, особено когато се приемат преди основно хранене. Проучване сочи, че хората, които ядат салата преди хранене, приемат 7-12% по-малко калории по време на самото хранене. Според друго проучване, яденето на салата в началото на хранене увеличава консумацията на зеленчуци с 23% в сравнение с яденето им с основното ястие. Избягвайте висококалоричните компоненти и дресинги във вашата салата, за да остане нискокалорична. Никога не можете да сбъркате със зеленчуци!

Сьомгата е една от най-добрите диетични и „добри стари“ здравословни храни на всички времена! По какъвто и начин да я приготвите – а има много възможности – сьомгата е безумно богата на протеини и безумно ниска на калории. Съдържа както мононаситени, така и полинаситени мастни киселини, които действително подпомагат намаляването на теглото и дори помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Така че давайте, направете пържена риба, суши парти или както и да ви харесва сьомгата – само ще подпомогнете диетата си.

 

Пуканките са пълнозърнеста храна, която съдържа повече фибри от много други закуски. Освен това са с голям обем, така че въпреки ниското съдържание на калории, заемат много място в стомаха ви. Пуканките засищат повече от други популярни храни като картофен чипс, според проучвания. Най-здравословните пуканки са приготвените на въздух. Пуканките-полуфабрикати или загряни в микровълнова фурна могат да имат високо съдържание на калории и да съдържат опасни добавки. Избягвайте да добавяте много мазнини към вашите пуканки, за да станат нискокалорични. Пуканките са с много фибри и висок обем, от които се чувствате сити. Те са по-засищащи от картофения чипс, според проучвания. Освен това, по-забавно е да се храните, докато гледате филм, когато не е нужно да се притеснявате, че ще напълнеете!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: