Откриха пивоварна на над 4000 години в германския Стоунхендж

Откриха пивоварна на над 4000 години в германския Стоунхендж Снимка: thearchaeologist.org

Ring Sanctuary в района на Salzland в провинция Саксония-Анхалт е разположен на 130 км от Берлин и след реконструкцията му през 2016 г. е популярна туристическа атракция.

Със своите концентрични кръгове от дървени или каменни заграждения, Ring Sanctuary напомня британския Стоунхендж, а откритата този месец древна пивоварна изглежда ще се окаже първата в централна Германия, пише Newsweek в обширен материал за древните традиции в производството на немската бира.

Вече пет години мястото е обект на археологически разкопки, които ще завършат през септември тази година. Открити са над 10 000 археологически артефакти, включително предполагаемата пивоварна.

„Руините на специална сушилня все още съдържат остатъци от зърно, което вероятно е било основата за получаването на малц в това ранно производство на бира“, каза пред Newsweek д-р Франциска Кнол от Държавната служба за опазване на паметниците и археология на Саксония-Анхалт и обясни, че зърнените остатъци в момента са обект на археоботанически анализ.

Намереният при разкопките ечемик и малц, доведоха и до друго заключение. Според проф. Харалд Мелер, това е доказателство, че хората, произлезли от т.нар. източни варвари (около 2400 г. пр. н. е.), са били майстори в производството на ейл. Проф. Мелер не на шега се надява да открият и първата халба, в която е сервирана тук пенливата напитка.

Парламентът на провинция Саксония-Анхалт приветства археологическата находка и вижда в нея нов атрактивен обект за туристите в региона. 

При разкопки в големия древноегипетски град Абидос, египетско-американска експедиция миналата година се натъкна на пивоварна, която датира от преди 5000 години и се смяташе за най-старото подобно съоръжение в света. "Рекордът" обаче грабна пивоварна, открита в праисторическа пещера близо до израелския град Хайфа, с която историята на бирата  отбеляза възраст от 13 000 години. 

По всичко личи, че в страстта си към този тип „тонизиращи” напитки, човечеството не е разчитало само на естествената ферментация, а е давало воля на своята изобретателност от най-древни времена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: