Какво да правим на Първи май?

Какво да правим на Първи май? Снимка: softstarshoes.com

Ако още не сте се изнесли от града (или от страната), ако не ви влекат първомайските демонстрации, може да си припомните първомайските традиции, съществували векове преди Деня на труда

Много първомайски традиции идват от древни празници като Floralia в древния Рим,Валпургиевата нощ в централна и северна Европа, галския празник Beltane и уелския Calan Mai, като почти всички включват коронясване на Майска царица, поднасяне на цветя на тези, които обичаме и разбира се - танци около Майското дърво – висок пилон, украсен с панделки, които танцуващите хващат и танцувайки, ги сплитат в красив фигури. Танцът символизира обединяването на мъжката и женската енергия и надеждата за плодородие. 

Първи май е ден и на много обичаи „за здраве”. Един от тях е да измиете лицето и ръцете си в сутрешната роса. Една стара ирландска поговорка казва: „И най-обикновеното момиче ще бъде красиво, ако стане рано на първи май и изкъпе лицето си в утринната роса при изгрев слънце“. Пак за здраве, може да ходите боси в росната трева рано сутрин или – ако сте достатъчно смели, да се отъркаляте в росна ливада в оскъдно облекло. Дали помага? Не се знае, но какво губите, ако опитате?!? 

Друга красива традиция е момичетата да носят цветни венци на главите си. В Германия, Швейцария и САЩ обичат да приготвят първомайски кошници с цветя и малки подаръци, които поднасят на близките си. Разбира се, трябва да украсите жилището си с цветя, за да „внесете май в дома си”, или в духа на екологията – да засадите цветя на двора си, или където можете. 

В САЩ, Китай и Индия първи май е ден за пускане на хвърчила. В Швеция обичаят е да закусват специално подсладена овесена каша, докато чехите предпочитат на този ден сладкиш от козуначено тесто, с плънка от плодове.

Сравнително по-нов ритуал е първомайският пикник - малък излет с много храна, популярен в САЩ, Франция и Италия, който събира близки, роднини и прители. Първомайската вечер често се придружава с палене на огън, около който хората се забавляват, пеят и танцуват, възраждайки част от атмосферата на келтския Beltane, което означава „Ден на огъня“ и е празник след тежкия труд по засяването на нивите, в очакване посевите да поникнат. 

Digital Fagogo - Hawaiian Lei Making - YouTube
Празникът "Леи" на Хаваите, снимка - youtube.com

Ако сте на Хаваите обаче, на първи май ще присъствате на Леи – празник на хавайската култура и духа на Алоха. Всеки остров има свой първомайски крал и кралица, училищата поставят пиеси с теми от местната митология, а вечер хората се събират в парковете, за да танцуват – както на многобройните първомайски панаири по света. 

През 1889 г. 1 май е избран от Втория интернационал за дата за Международния ден на работниците, в памет на „Аферата на площад Хеймаркет” в Чикаго – мирна трудова демонстрация на 4 май 1886 г., настояваща за 8-часов работен ден. Срещу полицаите, изпратени да разгонят демонстрантите, е хвърлена бомба, която убива седем от тях, плюс четирима цивилни граждани и ранява множество от присъстващите. Но с годините споменът за трагичното събитие избледнява и първи май остава Международенден на труда, ознаменуван и днес с демонстрации, манифестации и тържества на открито.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: