Настъпи Годината на Дракона

Настъпи Годината на Дракона Снимка: scmp.com

Празнувана по целия свят, Лунната нова година започва в деня на второто новолуние след зимното слънцестоене – т.е., за 2024 г., на 10 февруари

Днешният ден е само началото на новогодишните празненства, за които милиони китайци в Китай и от цял свят се връщат в родните си домове. Празненствата продължват 15 дни, т.е., до 24 февруари, за да завършат с Празника на фенерите.

Лунната нова година бележи началото на пролетта, затова често се нарича и Пролетен празник. Празнуват я около две милиарда души по света, в т.ч. мнозинството от етносите Хан в Китай, плюс още 29 етнически малцинства в страната. Лунната нова година е официален празник в Китай, Хонконг, Макао, Тайван, Сингапур, Малайзия, Северна Корея, Южна Корея, Филипините, Индонезия, Виетнам и Бруней. В Европа ще я отбележат около 2 230 000 китайски имигранти или хора с китайски произход.

Както много други китайски традиционни празници, и Лунната нова година е свързана с важни моменти от селскостопанския календар – в случая началото на земеделския сезон. Данни за празнуването ѝ има още от 485 г. пр. н. е. Тъй като се определя от лунните цикли, датата, на която настъпва Лунната нова година се променя, но обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари.

Според китайския зодиакален календар, Лунната 2024 е Година на дракона. Всяка китайска година се обозначава с едно от 12-те зодиакални животни, които се редуват въз основа на орбиталната позиция на Земята около Слънцето, за разлика от западния зодиак, който се определя от съзвездията.

Chinese Lantern Festival: Origin, significance, and events
Празникът на фенерите, снимка - lifestyleasia.com

В китайската култура зодиакалният знак е определящ за характера на родените в посветената му година. Бебетата дракони се смятат за харизматични, интелигентни, уверени, могъщи, късметлии и надарени. Това вярване е толкова разпространено, че често предизвиква проблеми в болниците, където недостигат легла, тъй като много китайски родители планират раждането на детето си през тези 12 месеца.

Но китайската култгура приема и други влияния. Според китайския календар, една година може да се определи като метална, дървена, водна, огнена или земна. Кото добавите тези пет елемента към 12-те зодиакални животни, всяка конкретна комбинация се появява само веднъж на 60 години

Тази Лунна нова година е Година на Дървения дракон. Като влияние върху родените през нея, тя се свързва със сила, гъвкавост, топлота, сътрудничество, щедрост и идеализъм.

Едно от най-впечатляващите празненства за Лунната нова година са парадите, които в първия ѝ ден превземат улиците на големите градове в Китай и китайските квартали по света. Най-важните традиции обаче са събирането на семейството (факт, който поражда глобален пътнически бум), традиционните храни на новогодишната трапеза (задължително риба и портокали като синоним на просперитет, и „Хонг Бао” - червени пликове с пари, които по-възрастните членове на семейството поднасят на по-младите. Традицията често използват и шефовете, за да дадат бонуси на служителите си. Поверието е, че сумата в плика не трябва да съдържа цифрата 4, тъй като йероглифният ѝ символ предвещава нещастие.

И накрая, ако искате да пожелаете на някого щастлива лунна нова година, но не знаете кантонски или мандарин, може да се задоволите с превода на традиционните поздрави – „Честит пролетен празник” (春节快乐) или „Поздравления и просперитет” (恭喜发财).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: