Автомобили на Volkswagen заседнаха в пристанищата на САЩ

Автомобили на Volkswagen заседнаха в пристанищата на САЩ Снимка: volkswagen

Поради обвинения в използване на принудителен труд

На 14 февруари компанията Volkswagen заяви, че работи над отстраняване на забавянето на доставките на автомобили, които са били задържани в пристанищата на САЩ поради обвинения в използване на принудителен труд при производството на електронен компонент от "един от подизпълнителите".

Германският автомобилен производител съобщи за Motor Trend, че някои от задържаните автомобили са оборудвани с "малък електронен компонент", който предизвиква безпокойство и е в процес на подмяна, когато частите пристигнат.

"Доставките на автомобили продължават, но са възможни някои неизбежни забавяния, за които поднасяме извиненията си. Ние се свързваме с всеки клиент, за да го държим в течение", цитира Volkswagen новинарското издание.

Компанията не уточнява дали закъсненията са свързани със Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай (най-вече Синдзян - уйгурския автономен регион, познат още и като Източен Туркестан или Уйгуристан – бел. ред.), където те са преобладаваща етническа група, наред с китайците), който забранява вноса в САЩ на стоки, произведени с принудителен труд в Синдзян.

Автомобилният производител също така се въздържа от разкриване на доставчика, но заяви, че ще предприеме съответните стъпки, включително прекъсване на връзките с него.

По-рано вестник Financial Times съобщи, че около 1000 спортни автомобила и джипове Porsche, няколкостотин Bentleys и няколко хиляди автомобила Audi са били задържани от митнически служители в американските пристанища, тъй като използването на китайския компонент нарушава законите за борба с принудителния труд.

В доклада се казва, че проблемът е открит в средата на януари, но не е ясно за какъв срок са задържани автомобилите. Представителят на Volkswagen Дирк Амир заяви, че за отделни клиенти забавянето може да продължи до края на март.

Volkswagen стана първият чуждестранен автомобилен производител, който инвестира в Китай, създавайки през 1984 г. съвместно предприятие, наречено Shanghai Volkswagen Automotive Co. Компанията има диверсифицирано портфолио в Китай, продавайки пълна гама от автомобили - от нискотарифни брандове, като например Skoda, до луксозните марки Audi и Porsche.

Компанията има завод в Урумчи, столицата на Синцзян, който сега служи като център за дистрибуция. Ежегодно около 10 хиляди автомобила преминават проверка на качеството, преди да достигнат до регионалните дилъри.

По думите на германския автомобилен производител, в периода между 2015 и 2019 г. броят на работниците е намалял от 650 на 197 души. От тях 47 са уйгури, а 150 са ханци.

Преследваните уйгури, правозащитни групи и законодатели по целия свят обвиняват китайските власти в Синцзян в насърчаване на принудителния труд чрез произволно задържане на милиони уйгури и други етнически малцинства в мрежа от лагери в Северозападния регион.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: