Робот размаза до смърт човек в Южна Корея

Робот размаза до смърт човек в Южна Корея Снимка: howtorobot.com

Машината за сортиране „сбъркала” работник с каса зеленчуци, съобщава южнокорейската агенция Yonhap

Работникът инспектирал сензорите на устройството до късните часове през нощта преди тестово пускане, планирано първоначално за 6 ноември, но отложено, именно заради проблеми със сензорите. Роботизираната ръка очевидно е “отчела” човека като обект за натоварване и го е метнала на конвейерната лента, смазвайки лицето и гърдите му. Пострадалият е бил настанен в болница, но не са успели да го спасят, съобщава Yonhap. 

Рисковете за работници, обслужващи роботи, най-често са механични наранявания, в резултат на неволни или неочаквани за робота движения на оператора. В зависимост от вида на машината, други чести инциденти са токов удар, изгаряне или увреждане на слуха от прекомерен шум.

През февруари Националният институт за професионална безопасност и здраве на САЩ публикува анализ на статистическите данни за фаталните злополуки при работа с роботи в САЩ от 1992 г. до 2017 г. Според документа, автоматизираните машини са причина за най-малко 41 смъртни случая на работното място, основно при поддръжка на устройствата. 

Авторите на изследването са загрижени от нарастващата роботизация на различни сектори на икономиката и съответно – от появата на нови трудови рискове при взаимодействието между хора и роботи. Анализаторите предупреждават, че поддържането на сигурност при бързото въвеждане на нови технологии може да се окаже голямо предизвикателство за гарантирането на безопасен труд.

Предвид фактга, че промишлените роботи са обучени да разпознават конкретни движения, все по-остро възниква абсурдният въпрос дали хората трябва да ограничат движенията си до "приетите" от робота.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: