Плачещи бебета се състезаваха в Япония

Плачещи бебета се състезаваха в Япония Снимка: japanistry.com

Странното забавление с 400-годишна история се проведе и тази година в последния уикенд на април в няколко храма и светилища в Страната на изгряващото слънце

На така наречените празници Накисумо в някои японски региони ще видите сумисти да носят на ръце бебета, опитвайки се да ги разплачат. Предизвикателството е кое от едногодишните състезателчета ще се разплаче първо в ръцете на снажните атлети. Ако заплачат едновременно, победител е бебето, което реве най-силно. Ако пък случайно ритуалът разсмее невръстните япончета, на помощ идва свещеник в страховита маска, за да възстанови „правилния” регламент, т.е., плачът и сълзите. 

Смята се, че ритуалът насърчава доброто здраве и прогонва всички зли духове. Японска поговорка дори казва, че плачещите бебета растат по-бързо. Традицията е толкова популярна, че медиите съобщават предварително графика на състезанията – обикновено по две в определения ден.

NAKI SUMO: The Crying Baby Festival — tokyo cowboy
Снимка - tokyocowboy.co

Странното е, че самите родители не виждат нищо странно в традицията Накисумо – дори плащат около ¥15 000 (€ 90), за да не пропуснат ритуала и да запишат децата си в най-популярното състезание в храма Сенсо-джи в Токио.

В Япония, където омъжените жени често се посвещават на децата си, а не на кариерата си, обичат да казват, че въпреки това жените трябва да имат университетско образование, тъй като „умната майка възпиава умни деца”. Очевидно, наред с образованието, японците залагат и на странни обичаи, за да закалят децата си, а и за да запазят националните традиции. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: