Първи април е – „преметнахте” ли някого, или преглътнахте шега?

Първи април е – „преметнахте” ли някого, или преглътнахте шега? Снимка: eastmojo.com

От стотици години на днешния ден шегобийци упражняват остроумието си „на гърба” на близки и приятели

Смята се, че традицията е започнала през 1564 г., когато във Франция въвеждат Григорианския календар, така че новогодишният празник се мести от 1 април на 1 януари. Разбира се, някои забравили промяната и продължили да празнуват на 1 април – което станало повод за шеги и добронамерени подигравки. 

За първи път 1 април се споменава във фламандска комедия от 1561 г., в която благородник „юрка” слугата си да изпълнява безкрайни безсмислени задачи. Историците свързват 1 април с пролетните средновековни празници на глупаците, когато хората избирали „Господар на беззаконието” и обичали да се веселят, маскирани като местни благородници – на 1 април им се „разминавало”. 

Във Франция, Белгия, Италия и френскоговоряща Швейцария и до днес на 1 април по-ловките (децата) лепят на гърбовете на минувачите хартиени риби, обявявайки „жертвата” за „първоаприлски шаран”. В Англия 1 април трае до обяд, когато часовникът слага край на шегите, а който не е разбрал, се превръща в „априлски глупак”. 

В Шотландия обаче 1 април продължава два дни, съчетавайки деня на шегите с деня на рогоносеца, т.е., глупака, като „номерът” е да закачите изкуствена опашка на някого. В Ирландия по-наивните „се хващат” да направят услуга, която се оказва безкрайна безсмислена задача. На 1 април германците обичат „да пускат” измислени клюки и да се посмеят на тези, които са им повярвали. 

В Гърция се смята, че ако излъжете някого, ще се радвате на късмет през годината. Португалците празнуват деня на шегата по-рано - преди Великденските пости, като замерят минувачите с брашно. Испанците пък се шегуват на 28 декември, когато дори и по-солени шеги минават безнаказано. 

Първоаприлските шеги от XIX век стават специалитет на медиите, разпространявайки небивалици. На 1 април 1957 г. ВВС обявява „рекордна реколта от спагети” в Швейцария, а през 2008 г. показва снимки на летящи пингвини. На свой ред, на 1 април 2017 г. Virgin Atlantic се хвали със своя „Dreambird 1417“, чиито крила се сгъвали като на птиците, същевременно генерирайки електричество... 

Действително, в ерата на фалшивите новини често е трудно да различим истината от измислиците, но можем да не им вярваме поне на 1 април. А дори и да се излъжем, ако сме се засмели, все пак 1 април ни е разведрил

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: