Връща ли се цунамито на банковата криза?

Връща ли се цунамито на банковата криза? Снимка: today.com

Бъдещето на американската First Republic Bank е под съмнение, докато инвеститорите бързат да се отърват от акциите на банката, опасявайки се, че финансовата институция е следващата, която ще фалира

По време на търговията вчера сутринта, акциите на First Republic Bank паднаха с повече от 20%, след рекордното падане с почти 50% във вторник, когато банката заяви, че през март е загубила $ 100 милиарда в депозити.

First Republic Bank е под голям натиск, след като поредица от банкови фалити миналия месец предизвикаха страхове от по-широка банкова криза в САЩ. Основана в Сан Франциско през 1985 г., банката е известна с мащабно ипотечно кредитиране и значителна група богати клиенти, много от които държат в банката повече пари от сумите, гарантирани от държавата. 

Смята се, че First Republic Bank е уязвима заради оттеглянето на клиенти и е притисната от по-високите ливени проценти, тъй като е принудена да плаща повече, за да поддържа депозити, като същевременно печели по-малко от жилищните заеми, отпуснати, когато лихвите бяха по-ниски.

По спасителен план, миналия месец някои от най-големите банки в Америка вляха във First Republic Bank свежи $ 30 милиарда, за да укрепят доверието в банката и това изглежда успокои страховете. Но както се разкри тази седмица, мащабът на тегленията е дори по-лош от очакванията на инвеститорите, а акциите на банката, които в началото на годината се търгуваха за над $ 120, във вторник приключиха с цена около $ 8.

От First Republic Bank, която в края на 2022 г. беше 14-ата по големина в САЩ, казаха, че проучва възможностите, но признаха, че нямат сигурност за бъдещето си. Медиите в САЩ съобщиха, че First Republic Bank се опитва да убеди банките, които я подкрепиха преди, да купят повече от нейните активи. Регулаторите също са нащрек, но все още не са готови да се намесят. 

Проблемите в банковия сектор в САЩ започнаха миналия месец, когато 16-тата по големина в страната Silicon Valley Bank се срина в най-големия фалит на американска банка от 2008 г. насам. Два дни по-късно последва фалитът на ню-йоркската Signature Bank. Властите се намесиха, за да гарантират депозитите над обичайните лимити, но този ход, оценен от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на около $ 20 милиарда, не предотврати разрастването на опасенията.

В Европа нещо подобно се случи с швейцарския банков гигант Credit Suisse, след като през първите три месеца на годината от банката бяха изтеглени $ 69 милиарда. Централните банки по света - включително Федералният резерв на САЩ и Bank of England - рязко увеличиха лихвените проценти, опитвайки се да ограничат инфлацията. Тези ходове обаче обезцениха големите портфейли от облигации, закупени от банките при по-ниски лихви, причинявайки тежки загуби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: