Швейцарската прокуратура се зае със сливането на UBS и Credit Suisse

Швейцарската прокуратура се зае със сливането на UBS и Credit Suisse Снимка: bilyonaryo.com

Главният прокурор в Берн ще проучи потенциални нарушения на швейцарското законодателство от страна на държавни служители, регулатори и ръководители на двете банки.

За разследването, което извършва службата на главния прокурор (OAG), съобщи вчера Financial Times, позовавайки се на доклд на OAG. В документа се казва, че трябва да бъдат анализирани и разследвани „многобройни аспекти около Credit Suisse“, за да бъдат идентифицирани всички възможни нарушения, „които биха могли да попаднат в компетенциите на главния прокурор“.

Според Financial Times, главният прокурор Щефан Блатлер вече е издал редица „заповеди за разследване“ на правителствени органи и е във връзка с федералните и кантоналните правителства, за да разпита ключови служители във връзка с поглъщането. В доклада на OAG не се посочват специфични аспекти в споразумението за сливане, които са обект на разследването. И UBS, и Credit Suisse отказаха коментар пред Reuters.

Спаред Марк Пийт, почетен професор в университета в Базел по наказателно право и криминология, „спасяването” на Credit Suisse „е толкова необичайно, че нещо трябва да се каже“. Пийт предполага,че прокурорът може да проучва нарушения на разпоредбите за секретност от страна на длъжностни лица или търговия с вътрешна информация.

С аргумента да се избегнат финансови сътресения, швейцарското правителство, централната банка и швейцарския регулатор на финансовите пазари накараха UBS да изкупи конкурента си Credit Suisse за $ 3.3 милиарда. Анкета сред швейцарски икономисти обаче установи, че почти половината от тях не смятат за добро решение поглъщането на Credit Suisse. Според експертите, ситуацията е накърнила репутацията на Швейцария като банков център, включително и заради очакваните голями съкращения на работни позиции в сектора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: