Украйна обмисля преструктуриране на външния си дълг

Украйна обмисля преструктуриране на външния си дълг Снимка: centralbanking.com

Вариантите включват използване на замразените в чужбина руски активи.

Украински официални лица проучват възможността за преструктуриране на дълга, тъй като финансовите ресурси на страната, опустошена от война, са в риск от изчерпване. Въпреки това Украйна официално заяви, че иска да изпълни задълженията си, пише Bloomberg. 

Разглеждат се множество варианти и се очаква решението да се вземе не по-късно от средата на лятото, с оглед около 1 септември да има готовност за плащанията по дълга и лихвите.

Политиците в Киев се борят да запазят бюджета, който е подложен на напрежение след повече от четири месеца война, масови сражения, хиляди загинали и една четвърт от населението, прогонено от домовете му. Армията на страната отблъсква инвазията на Русия, спрени са основни производства и износът на зърно. Така или иначе, украинското правителство планира да обслужва външния дълг на страната.

Консултациите по плащанията за момента са на ниво лични разговори на високопоставени лица. Една от опциите, които Украйна обмисля, включва така нареченото искане за съгласие за промяна на условията по емитираните ценни книжа. Друга опция е използването на замразени активи на Русия като обезпечение, въпреки че според експерти правната неуязвимост на подобна идея е неясна.

Консултациите подчертават целта на украинското правителство да остане в добри позиции пред глобалните инвеститори, особено за да може да финансира възстановяването на страната след войната. 

Международният валутен фонд също предлага съвети и анализи за финансовата и дълговата ситуация на Украйна. В началото на март МВФ одобри спешен заем от $ 1,4 милиарда долара за страната, отменяйки съществуващото стендбай споразумение, по което оставаше изплащането на $ 2,2 милиарда от първоначалните $ 5 милиарда, одобрени през 2020 г.

Говорител на фонда отказа да коментира възможността за преструктуриране на дълга, но каза, че МВФ се ангажира с украинските власти от самото начало на войната и ще продължава да го прави. 

На последното заседание в началото на миналия месец, Централната банка на Украйна изрази опасенията си от очакваното поне 30% свиване на икономиката - икономически спад, предизвикан от войната, който поставя под напрежение финансирането на всичко - от пенсии и социални разходи до военни операции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: