Икономистът Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., допуска нов срив на пазара

Икономистът Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., допуска нов срив на пазара Снимка: https://pixabay.com/

Икономистът Нуриел Рубини допусна възможността за спад на световния фондов пазар през втората половина на 2023 г., ако световната икономика започне да се забавя

Икономистът Нуриел Рубини, който прогнозира финансовата криза от 2008 г., допусна възможността за 10% спад на глобалния пазар на акции през втората половина на 2023 г., ако икономиката поднесе неприятни изненади, пише Bloomberg.

10% корекция не е съвсем малко вероятна, ако глобалната икономика започне да се забавя“, каза Рубини. Според него рискът от твърдо приземяване на световната икономика е намалял, но остава възможността за корекция на фондовия пазар.

Пазарите са се покачили твърде много и ако глобалната икономика отслабне и възможността за твърдо приземяване продължи да е актуална, това ще „доведе до корекция през втората половина на годината“, каза той.
 

В сравнение с преди шест месеца, когато имаше сериозен риск от истинско твърдо приземяване на световната икономика, сега тези рискове са намалели. Това е добра новина“, каза икономистът, като подчерта, че въпросът дали приземяването на глобалната икономика ще бъде меко или твърдо, все още е отворен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: