Илон Мъск в сблъсък с природозащитници

Илон Мъск в сблъсък с природозащитници Снимка: texasmonthly.com

Активистите твърдят, че площадката за изстрелване на SpaceX заплашва дивата природа

Космодрумът на Елон Мъск в Бока Чика, Южен Тексас е обект на атака от екологични активисти, които се опасяват, че ракетното съоръжение SpaceX застрашава безопасността на близкото убежище за диви животни.

През последните седем години SpaceX бързо разширява своята база от операции в Южен Тексас, около Бока Чика – селце с 12 постоянни жители и няколко десетки вили на собственици от други райони на САЩ. В непосредствена близост е бившият щатски парк на Тексас, а понастящем федерална зона, обявена за убежище на диви животни. 

С площта си от над 43 кв.км. районът Бока Чика е „важен коридор“, свързващ местообитанията на десетки видове животни и птици по крайбрежието на южните щати с устието на Рио Гранде в Мексиканския залив и честите тестови полети на SpaceX в близост тревожат природозащитниците.

Между декември 2020 г. и май 2021 г. SpaceX изстреля общо пет прототипа на Starship от Бока Чика. С изключение на Starship SN10, полетите се провалиха, избухвайки в пламъци и обсипвайки с отломки цялата околност, включително защитените федерални земи. Природозащитниците следят тези експлозии от месеци и са категорични за вредното им въздействие върху местността.

Илон Мъск изкупува земята около космодрума си вече няколко години, но все още има собственици, които не са съгласни, въпреки неколкократно по-високите цени за имотите им, които Мъск предлага. Както всичките му проекти, и този е зареден с гръмки предложения за развитие - да изгради в Бока Чика курорт, който вече дори си има и име - Starbase и да го превърне в „Космодрума на 21 век”. Има и проекти за сондажи и търсене на природен газ. Все пак, Мъск определено е наясно с рисковете от ракетните изпитания, след като още през 2018 г. заяви: „Имаме много земя и никой наоколо, така че е яко, дори да се взриви“.

Но оказв се, че все пак наоколо има „някой” и това са птиците и животните от федералното убежище за диви животни. Дейвид Нюстед, ръководител на неправителствената структура Coastal Bend Bays and Estuaries след две неуспешни изстрелвания през март тази година заяви пред The Guardian: „От предишните несполучливи опити се знаеше, че отломките ще се разпръснат из цялото убежище“.

Според американската служба за наблюдение на рибата и дива природа (FWS), Бока Чика е местообитание на морската костенурка Кемп - един от най-застрашените видове в света, както и на местен вид соколи, кафяви пеликани и много други прелетни птици. Джим Чапман, природозащитник от групата Save Rio Grande Valley, каза: „Това е едно от най-уникалните места на Земята. Хората обичат космоса, обичат шума и блясъка на ракетите, но всичко си има цена“.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) през 2014 одобри мястото за изстрелване на Falcon 9 и Falcon Heavy, след извършване на критична екологична оценка и постанови, че операциите на SpaceX "няма да окажат значително влияние върху околната среда".

Сега обаче, природозащитниците алармират, че обхватът на операциите на SpaceX се е разширил значително. Джим Чапман казва: „SpaceX е променил напълно мисията си в Бока Чика и въздействието не само ще бъде различно, но и много по-голямо, така че старата екологична оценка реално е невалидна, защото вече става дума за много по-различен проект”. 

Природозащитниците настояват FAA да направи нова екологична оценка, отразяваща реалните мащаби на експериментите на SpaceX и плановете на Илон Мъск за неговия Starbase. FAA вече отговори на някои от опасенията и заяви, че операциите на SpaceX не попадат в обхвата на първоначалната екологична оценка и ще бъдат разследвани.

 За момента не се знае дали и с колко това ще забави експериментите със Starship.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: