Пуерто Рико ще избира – независимост или щат на САЩ

Пуерто Рико ще избира – независимост или щат на САЩ Снимка: nacla.org

Част от населението на острова вижда в статута на американски щат сигурност и достъп до федерално финансиране и програмите за социална защита.

Важно е и подходящото представителство на пуерториканците в Конгреса, за да има „кой да се тревожи за нас във Вашингтон”, казва пред swissinfo.ch местен рибар. 

В една от последните си сесии през 2022 г. Камарата на представителите на САЩ в предишния си състав одобри законопроект за референдум, който ще има правната сила да определи бъдещето на Пуерто Рико като американски щат или като независима държава, вероятно с право на „свободна асоциация“ със САЩ – като Маршаловите острови.

След като бъде гласуван в Сената - и ако привлече подкрепата на поне 60 от 100-те сенатора, законопроектът може да стане закон, а резултатите от референдума да придобият обвързваща сила. Но след като поеха контрола над долната камара, републиканците може да го заметат под килима и да оставят пуерториканците през ноември просто да проверят политическите си тенденции с още един необвързващ референдум, шести за последните 50 години. В последния от ноември 2020 г., 52,5% от жителите на Пуерто Рико изразиха предпочитанията си островът да стане 51-ви щат на САЩ. 

Пуерто Рико е управляван до 1898 г. от Испания, а след това става „територия на общността“ на САЩ - хибриден статут, според който към днешна дата пуерториканците все още не могат да гласуват на федерални избори и нямат представител с право на глас в Конгреса. Пуерто Рико получава и по-малко федерално финансиране за основната медицинска застраховка, отколкото всеки друг щат на САЩ. 

Спираловидната дългова криза, която доведе до фалити и дълбок икономически спад, се засили и от факта, че островът редовно е в окото на атлантическите циклони. Преди пет години ураганът „Мария” причини огромни щети, като уби най-малко 2975 души и парализира цялата електропреносна мрежа. Това естествено засегна тежко пуерториканската икономика и увеличи зависимостта на острова от САЩ – но предизвика и масови протести.

Недостатъчната готовност на федералните власти и местното правителство да се справят с тези климатични бедствия засили политическата активност. През 2022 г. пуерториканците протестираха и срещу „уюта” за американския бизнес, завладял острова, и срещу незаконното строителство  на чуждестранни компании върху територията на обществените плажове.

„Пуерто Рико сега е колония на САЩ. Тази формула вече не работи“, казва пред swissinfo.ch Милагрос Мартинес, политически активист и правозащитничка. Тя се надява референдумът да доведе до пълна независимост на острова.

Така или иначе, волята за отхвърляне на настоящото статукво на Пуерто Рико е ясна, слагайки на кантара сигурността като американски щат или суверенитета. През 2018 г. проучване на Washington Post установи, че едва 10% от пуерториканците са за независимост, но само две години по-късно,  на изборите за губернатор през 2020 г., две партии подкрепиха деколонизацията, привличайки над 25% от гласовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: