Новогодишни традиции от цял свят (5)

Новогодишни традиции от цял свят (5) Снимка: whereinrio.com

Всяка година искаме да запомним новогодишното тържество с нещо оригинално и неповторимо – така че можем да прибегнем до някои необичайни традиции от Латинска Америка

В Аржентина (може би заради голямата италианска диаспора), също обичат да изхвърлят предмети. В последния работен ден от прозорците политат стари календари, разписки, формуляри, отчети и други ненужни документи, което създава доста труд на работниците от чистотата, тъй като на следващия ден улиците трябва да са в безупречен вид. 

Традицията е популярна и в Бразилия. За разлика от Коледа, която прекарват със семействата си, в новогодишната нощ бразилците са с приятели по улиците и плажовете. Дрес-кодът е в бяло, нощта е озарена от фантастични фойерверки, а залпът, известяващ настъпването на Новата година е сигнал всички да започнат да скачат и да си разменят най-добри пожелания.

В Куба очакват Новата година с всевъзможнни съдове, пълни с вода - чаши, легени, кофи, лейки, саксии и всичко, което е под ръка. Според поверието, колкото повече вода налеете, толкова повече грехове признавате, че сте извършили през отиващата си година. И ако след полунощ излеете водата през прага на дома, ще започнете Новата година „очистени” от пороци. 

В Еквадор и Колумбия обичат да пътуват, но за да се сбъдне това желание, първото пътуване трябва да стане в новогодишната нощ – затова преди часовникът да отброи последните 12 удара от старата година, жителите на двете страни грабват куфар в ръце и започват да тичат из жилището си, за да ги завари Новата година "на път". Ако плановете не се сбъднат, все пак и веселото семейно надбягване е хубав спомен. Друг популярен предновогодишен ритуал в региона е да се горят снимки на хора, предизвикали негативни реакции през отминалата година – най-често политици.

Може би най-екзотичн е обичаят La Noche de Rabanos (Нощта на репичките) в Оахака, Мексико. Предколедната традиция е със 126-годишна история, но няма нищо общо с кулинарията, а е любителско състезание по нещо като бърза скулптура: от специално отгледани гигантски репички, авторите изрязват най-причудливи същества, замъци и сцени. За да са свежи и ярки, творбите се създават в деня на състезанието - 23 декември. 

Noche de Rábanos, una tradición que data de 1897 en Oaxaca
La Noche de Rabanos, снимка - oaxaca.quadratin.com

„Конкурсът” започва привечер при ожесточена конкуренция. Авторитетно жури от местни първенци и победители от предишни години избират новия фаворит, който печели славата на местна знаменитост, плюс парична награда от 120 000 мексикански песо (около € 6 400). След съпътстващото празненство, всеки автор украсява двора си със своята творба, която до следващата сутрин започва да съхне и отива за компост - за следващата реколта гигантски репички... 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: