Наркобизнесът атакува Европа с подводници

Наркобизнесът атакува Европа с подводници Снимка: Spain Police Narco Brigade

Такъв плавателен съд с три тона кокаин от Южна Америка е бил потопен край бреговете на Галисия, а тричленният екипаж е бил арестуван и хвърлен в затвора

Четири години след инцидента, журналист на ВВС е допуснат да разгледа подводницата, заловена през 2019 г. и да опише курса ѝ. С дължина от 20 метра, подводната лодка е изработена от фибростъкло – и най-забележителното – тя е самоделна. Тримата ѝ пасажери едва са оцелели след 27 дълги дни и нощи в бурния океан, в тясната, клаустрофобична и невероятно примитивна каюта – за разлика от складовите помещения с ценната стока. 

Само с един поглед всеки опитен моряк може да каже, че каютата е смъртоносен капан, при интензивната топлина и шум от двигателя в задната част на подводницата, която носи на борда си и 20 000 литра гориво. Екипажът от двама братовчеди от Еквадор и бивш испански боксьор е тръгнал по Амазонка, „осигурен” с енергийни блокчета, кутии сардини и найлонови торбички за тоалетна.  Останалият товар е три тона кокаин на стойност над $150 млн. 

Курсът на подводницата е проследен от правоприлагащите органи, в т.ч. Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство и днес плавателният съд е трофей на паркинга на испанската Полицейска академия в Авила – един зловещ символ на тайно разрастваща се „промишленост”. 

Едва миналия месец, отново в района на Галисия, е открита друга подводница. „Повече от 20 години трафикантите използват подводници, за да достигнат до Африка и Европа, тъй като проследяването им е много трудно, а тези две са първите, които заловихме“, обяснява Антонио Мартинез Дуарте, главен комисар в испанската национална полиция.

Всъщност се смята, че стотици самоделни подводници, произведени от незнайни майстори в южноамериканската джунгла, главно в Гвиана и Суринам, пренасят кокаин към Европа, която е най-големият пазар на белия прах след САЩ. Говори се дори, че в Атлантика, около Канарските и Азорските острови, има масово гробище на кокаинови подводници, потопени умишлено, след като са били разтоварени успешно. 

Пакетите с логото на Супермен. Снимка: Spain Police Narco Brigade

Полицейските служители описват втората подводница, заловена с тон и половина кокаинова паста, като най-голямата лаборатория за преработка на суровината в кокаин, откривана в Европа. Но не само мащабът на производството е важен.

„Тази операция потвърждава връзките между колумбийските и мексиканските наркокартели и съюзът им с испански банди“, казва Дуарте на пресконференция, на която полицията демонстрира работата на лабораторията. Във въздуха витае мирисът на суровата паста от кока, приличен на оцет. На маса е разтоварен наркотикът – десетки кафяви пакети, всеки с размерите на тухла, украсен с логото на Супермен – знак, че трафикантите без съмнение са се чувствали непобедими. 

Служител казва пред микрофона на BBC, че за всеки пакет вносителите плащат по €27 000 – €32 000, но след продажбата на улицата, парите им се връщат поне двойно, в зависимост от степента, до която е разреден наркотикът, било с анестетици, или с по-евтините кофеин, глюкоза и дори ветеринарни лекарства за обезпаразитяване. Според полицията, тази лаборатория, демонтирана в град Понтеведра в района на Галисия, е с дневен капацитет 200 кг кокаин с чистота от 95%. 

Заедно с подводниците, лабораторията е поглед към един наркосвят, който се разраства бързо. Според ООН, между 2020 г. и 2021 г. производството на кокаин се е увеличило с една трета, което е рекорд от 2016 г. насам. Едно от местата, замесени „от първа ръка” в изобилното предлагане на наркотика, е пристанището на Антверпен в Белгия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: