Върховният съд на Великобритания попари надеждите за независимост на Шотландия

Върховният съд на Великобритания попари надеждите за независимост на Шотландия Снимка: dailyrecord.co.uk

Плановете на шотландския премиер Никола Стърджън бяха да проведе референдума на 19 октомври следващата година, припомня ВВС.

Но законите, според които през 1999 г. е конституиран децентрализираният шотландски парламент, означават, че той няма власт над части от конституцията, включително съюза между Шотландия и Англия, казва съдът. Тези въпроси са прерогатив на парламента на Обединеното кралство и тъй като подобно споразумение между двете правителства не съществува, шотландският парламент няма законодателната функция да обяви референдум.

Съдът отхвърли и аргумента, че референдумът ще бъде просто "консултативен" и няма да има правно въздействие върху съюза, а хората просто ще да дадат мнението си дали Шотландия трябва да стане независима държава или не.

Председателят на Върховния съд лорд Рийд обаче посочи, че „един законно проведен референдум би имал важни политически последици и достатъчния авторитет в една политическа култура, основана на демокрацията и демократичното изразяване на шотландския електорат. Така че предложеният референдум би засегнал и съюза на Шотландия и Англия, и суверенитета на британския парламент “.

В отговор г-жа Стърджън каза, че е разочарована, но уважава решението на съда. Тя обаче подчерта, че "Всеки привърженик на независимостта и със сигурност всеки привърженик на демокрацията трудно ще преглътне този хап".

Никола Сърджънт повтори, че за нея референдумът е предпочитан вариант, но при липса на споразумение, Шотландската национална партия (SNP) ще използва следващите общи избори в Обединеното кралство като "де факто референдум", за да покаже, че мнозинството от хората в Шотландия подкрепят независимостта. 

„Ние трябва и ще намерим друго демократично, законно средство шотландците да изразят волята си“, заяви Никола Сърджънт и обвини правителството на Обединеното кралство в „отричане на демокрацията“.

Днес вечерта в малки и големи градове в Шотландия ще се проведат поредица от митинги в подкрепа на независимостта. Последните проучвания на общественото мнение показаха, че страната е разделена по въпроса за независимостта, но с много малък превес на тези, които подкрепят оставането в Обединеното кралство.

Премиерът Риши Сунак приветства "ясното и окончателно решение" на Върховния съд и насочи вниманието към общите предизвикателства пред Обединеното кралство, които трябва да се решават в единство

Лидерът на Шотландските лейбъристи Анас Сарвар посочи, че в Шотландия няма мнозинство нито за референдум, нито за независимост, но и в Шотландия, и в Обединеното кралство "има мнозинство за промяна". 

Излизането на Великобритания от ЕС даде нов тласък на движението за независимост на Шотландия, след като при референдума за Brexit, столицата Лондон, Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: