Wall Street Journal: Русия използва Бразилия като инкубатор за шпиони

Wall Street Journal:  Русия използва Бразилия като инкубатор за шпиони Снимка: www1.folha.uol.com.br

Позовавйки се на източници от бразилските разследващи служби, в днешния си брой изданието разкрива поводите за подобни заключения

През юни 2022 г. властите в Нидерландия задържаха офицер от руското разузнаване, снабден с фалшиви бразилски документи на името на Виктор Мюлер Ферейра. Прикритието му е подготвяно дълго: Ферейра се заселва в Бразилия през 2010 г. и скоро започва да се представя за местен жител. След това няколко години живее в Ирландия и САЩ, с бразилските си документи, след което се записва на стаж в Международния наказателен съд в Хага, където се опитва да проучи как се разследват военни престъпления в Сирия и Украйна.

В Нидерландия "Ферейра", с истинско име Сергей Черкасов, е задържан и депортиран в Бразилия, където е осъден на 15 години затвор за фалшифициране на документи. Русия отрича Черкасов да е шпионин, но изфабрикува срещу него наказателно дело за контрабанда на хероин, с цел да настоява за екстрадирането му – засега без успех.

Wall Street Journal (WSJ) съобщава и за друг руски шпионин, представящ се за бразилски гражданин, който е задържан в Норвегия през октомври 2022 г. Живял е в скандинавската държава с бразилски документи, под името Хосе Асис Джиамария, но според норвежката полиция името му е Михаил Микушин. Като бразилец е следвал в Канада, където работи известно време, включвайки се дори в създаването на нова партия. В Норвегия Джиамария-Микушин се е подвизавал като учен в академичните среди на северния град Тромсьо, норвежката „врата” към Арктика. Успял е да се включи и в уъркшоп на ЕС във Вилнюс, Литва, с предмет реакция при хибридни заплахи, включително саботаж на „Северен поток”.

Източниците на WSJ посочват и трети руски шпионин, живял в Рио де Жанейро, представяйки се за бразилец на име Герхард Даниел Кампос. Гръцкото разузнаване го идентифицира като офицер от руското разузнаване на име Шмирев. Той все още не е арестуван.

Тези и други случаи накараха бразилските власти да започнат разследване, с подозрението, че в Бразилия живеят и „работят” много повече руски агенти, включително контингент „за износ” – офицери от руското разузнаване, които се снабдяват с бразилски документи и се представят за бразилци в шпионската си дейност си по света. 

Миналата година в Хавай беше разкрито семейство дълбоко законспирирани руски шпиони. Наскоро се потвърдиха и съобщенията, че Русия е възобновила дейността на съветската наблюдателна база „Лурдес” в Куба. Персоналът ѝ са основно офицери от разузнаването, специалисти по ракетно инженерство, изчислителна техника и математика. Базата беше затворена официално през 2001 г., но за съживяването на дейността ѝ се говори от 2014 г., когато руският президент Владимир Путин посети острова и отписа 90% от „руския” дълг на Куба в размер на $ 35 милиарда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: