Ще приключи ли хегемонията на САЩ в Западното полукълбо

Ще приключи ли хегемонията на САЩ в Западното полукълбо Снимка: btvnovinite.bg

South China Morning Post: сега се наблюдава края на хегемонията на САЩ в Западното полукълбо

Сега се наблюдава края на хегемонията на САЩ в Западното полукълбо, при това проникването на Китай там само ускорява процеса, пише хонконгското издание South China Morning Post.

Авторът сравнява Южна Америка като дългогодишна сфера на влияние на САЩ с Централна Европа и балтийските държави - бивша сфера на влияние на СССР, а преди него и на Руската империя.

Той отбелязва, че Централна Европа, с изключение на Унгария, "се придържа към курса на САЩ във всичко, жертвайки каквито и да било търговски и икономически стимули, които китайците могат да предложат".

В Латинска Америка е точно обратното: "континентът следва Китай, или по-скоро се отдалечава от историческия си господар САЩ", добавя той. "Китай може да предложи икономически стимули, както твърдят много западни анализатори, на които латиноамериканските страни няма да могат да устоят. Но като се има предвид дългата им история на страдание и репресии по време на господството на САЩ, защо някой трябва да се учудва, че те се хващат за всяка възможност, за да постигнат стабилност и просперитет?"- пита журналистът.

Той припомня, че в началото на ХХI век в Латинска Америка се проведе първата "розова вълна", когато избирателите гласуваха за лидери, представляващи социалдемократическите реформаторски движения. Тази вълна беше обърната обратно за кратко от десните поддръжници на бизнеса и съюзниците на САЩ.

"Възраждането на дълбоко вкоренената социалдемокрация в Латинска Америка, дълго време жестоко потискана от десните диктатори и хунти с подкрепата на САЩ, е израз на необходимостта континентът  да се освободи от американската хегемония", се отбелязва в материала. Това, по думите на наблюдателя, е огледално отражение на процесите в Източна Европа и Прибалтика, които се стремят "да се предпазят от господството на Русия".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: