Пекин се цели „в задния двор на САЩ”, предлагайки на Аржентина въоръжение

Пекин се цели „в задния двор на САЩ”, предлагайки на Аржентина въоръжение Снимка: military.com

Едно от последствията на руското нахлуване в Украйна е, че страните инвестират все повече и повече в оръжия, изоставяйки на втори план прехрана, снабдяване с прясна вода, здравеопазване, образование, борба с климатичните промени и др.

Въпросът сега е дали Буенос Айрес ще купи употребявани датски F-16 A/B Fighting Falcons или новият китайски изтребител JF-17 Thunder Block Three. Аржентинските военновъздушни сили разглеждаха и лекия индийски Tejas (LCA), който обаче е отпаднал от състезанието, пише Breaking Defence, позовавайки се на аржентинския La Nacion. Един от мотивите на Буенос Айрес да се въоръжи с F-16 е, че Чили вече обнови военновъздушния си флот с фалконите. 

Запознати твърдят, че Вашингтон оказва натиск върху Буенос Айрес да избере F-16, за да попречи на Китай да разшири влианието си в Латинска Америка. През август генерал Лора Ричардсън от Южното командване на САЩ предупреди, че макар в Южна Америка все още да няма китайски военни бази, китайските инвестиции в ключова местна инфраструктура са ясен знак, че „един ден ще има”.

В края на юли стана ясно, че Дания може да прехвърли на Аржентина свои самолети F-16, на прогнозна стойност $ 338 милиона. Но както посочва La Nacion, всяка покупка на оръжие предполага политически ангажимент както към страната-продавач, така и към онези, „на които сме обърнали гръб”. 

Основен конкурент на F-16 е китайският JF-17 - „евтин лек изтребител за страни, които нямат дълбоки джобове“, според бивш анализатор на НАТО. JF-17 е проектиран в Chengdu Aircraft Corporation (CAC) в провинция Съчуан, а се строи в Пакистанския аеронавигационен комплекс (PAC), използвайки руски двигател NPO Klimov Isotov RD-93MA и друга чуждестранна бордова техника. 

CAC/PAC JF-17 Thunder, JF-17 Thunder, China, Chengdu Aircraft Corporation,  CAC PAC, HD wallpaper | Peakpx
China JF-17, снимка - peakpx.com

Китай твърди, че последната версия е много по-различна и предлага на Аржентина 15 до 20 изтребителя JF-17, като първите ще бъдат произведени в Пакистан, а за следващите ще се преговаря за съвместно производство с Аржентина. Примамливото предложение отведе през май 2022 г. аржентинска делегация в CAC и в самолетния завод № 132 в Чънду, който сглоби първите JF-17. 

Според специалисти от авиоиндустрията, самолетът не е реална заплаха за САЩ, но със съпътстващата инфраструктура и обучение, Китай ще си проправи път в територия, смятана за „задния двор” на Белия дом. След това е лесна стъпка на Аржентина да се предложат и изтребители J-10 - продукт на CAC, също с руски двигател, с обсег над 1900 км и по-голям капацитет на полезен товар. Доклад обаче посочва, че при опит за модернизация на националните радарни системи, китайският софтуер е бил дисквалифициран заради недостатъци в качеството.

Друго съмнително предимство, предлагано от Китай на Аржентина, е разсрочено плащане – дългов капан, в който вече попаднаха множество африкански държави. Междувременно Норвегия ще достави на Аржентина четири употребявани американски самолета P-3. От друга страна, латиноамериканската държава ясно намекна, че ще разчита на Вашингтон за разрешаване на проблемите с дълга ѝ към Международния валутен фонд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: