Ще има ли тристранен газов съюз между Русия, Казахстан и Узбекистан

Ще има ли тристранен газов съюз между Русия, Казахстан и Узбекистан Снимка: wsj.com

Идеята за споразумението между трите страни, която Владимир Путин подхвърли при посещението на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев в Москва, не срещна ентусиазъм в Астана.

Казахстан няма да позволи територията му да бъде използвана за заобикаляне на западните санкции, така че ще проучи внимателно проекта за газов съюз и ще го оцени, като вземе предвид рисковете от вторични санкции, каза заместник-министърът на вътрешните работи Роман Василенко, цитиран от РИА "Новости".

Идеята на съюза е да се увеличат доставките на руски газ за Китай през територията на централноазиатските републики от бившия СССР, пояснява The Moscow Times. 

От друга страна, „Русия, Казахстан и Узбекистан всъщност имат единна газотранспортна система още от съветско време, което дава големи възможности за разширяване на взаимното сътрудничество“, смята вицепремиерът Александър Новак.  Но след войната в Украйна и изказвания на руски политици за Казахстан в подобен контекст, властите в страната се опитват да се дистанцират от вече токсичните отношения с Русия, която стана световен рекордьор по наложени санкции. 

След като спря газта на почти всичките си европейски клиенти и загуби „Северен поток”, който му струваше € 17 милиарда, „Газпром” доставя за европейския пазар само една десета от предвоенните обеми на европейския пазар. „Силата на Сибир”, по който газопровод се доставя газ за Китай, е с  проектен капацитет от 38 милиарда куб. м., така че може да компенсира само една пета от предишния износ за ЕС.

През август казахстанските власти решиха да не нарушат санкциите, което накара „Сбербанк” да преустанови дейностите си в Казахстан. През септември Казахстан започна да изнася петрол, заобикаляйки руска територия и подготвя алтернативен маршрут за износа на уран, като най-голям производител в света на ценната суровна. През ноември холдингът KAZ Minerals замрази инвестициите си в голям рудодобивен проект в Чукотка, който трябваше да влезе в експлоатация през 2028 г. 

Друга пречка пред тристранния газов съюз е и фактът, че Казахстан, както и други средноазиатски бивши съветски републики, определено не са съгласни с експанзията на Китай в региона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: