Новата мания за самоусъвършенстване се нарича биохакинг

Новата мания за самоусъвършенстване се нарича биохакинг Снимка: braintap.com

Искате по-добра физическа и умствена форма? Хакнете се, казват биохакерите.

Но не се заблуждавайте – ефектът не е бърз, а процесът на биохакинга не е кратък, а по-скоро - перманентен. Трябва с времето да си изградите и да поддържате начин на живот, който да ви донесе оптимални резултати във физическото здраве и умствената ви активност.

Биохакингът е широко понятие, познато и като DIY-biology  (Do It Yourself, или „Направи го сами”). Техниката е свързана с по-доброто разбиране на собствената ви биология и нейното адаптиране към вашите нужди. За овладяването ѝ са написани книги, провеждат се и обучения. 

Така наречените лайфстайл-биохакери имат разнообразни методи за самооптимизация, но основните посоки, в които се работи, са три. Първо: лична отговорност, което означава, че се грижите за собственото си тяло и не оставяте това само на вашия лекар. Второ: физическа активност, като особено препоръчително е интензивното ходене по възможност сред природата. И трето: привеждане на съзнанието в нещо, наречено „състояние на поток” чрез практики за самовглъбяване и свръхконцентрация.

Има и практически указания. Трябва да следите биоритмите си и да планирате дейностите си в синхрон с тях. Самодисциплината, както и утвърденият режим са неотменни изисквания.

Храненето трябва да бъде здравословно и силно. Сънят е изключително важен не само като количество, но и като качество. За да го следите, може да ползвате приложение, което ще ви показва съотношението между фазите на вашия сън. Ако не релаксирате достатъчно добре, има техники, с които да ги балансирате

Важно е да усвоите медитацията и да я практикувате всеки ден. Спортовете и упражненията за физическо натоварване са най-широк спектър – някои даже плуват в ледена вода, най-добре в естествен воден басеин. От студа тялото хипервентилира, а метаболизмът се активира. И тъй като дишането се стресира от ниските температури, нужни са ви и упражнения за съзнателен контрол над дихателния процес.

Ключът е да постигнете такава физическа и психическа форма, че да се реализирате пълноцено. Именно с личната реализация е свързано най-вече „състоянието на поток” – психологична настройка, при която се вглъбявате напълно в някаква дейност и ѝ се отдавате изцяло. Които са го постигнали, казват, че от това не само сте необичайно продуктивни и изобретателни, но и се чувствате страхотно. 

Не е лесно да постигнете състояние на поток, но можете да се научите. Техниката включва три етапа. При първия се съсредоточавате върху дейността, която искате да практикувате, потискайки егото и самооценката си. Втората фаза засилва концентрацията в предмета на дейност, приближавайки се до медитативно състояие. Третата е тържество на телесната химия, когато доволен от устремеността ви, мозъка освобождава мощни невротрансмитери - допамин, серотонин и окситоцин. Те са причина за екстаза, който изпитваме по време на секс, когато танцуваме, пеем от сърце или постигаме желан резултат. 

Техниката за постигане на „състояние на поток”, изисква уединение и ръководство от подготвен личен инструктор. Ефектите ѝ се изследват от психолози и биолози, дори на молекулярно ниво. Много професионални спортисти се обучават в това умение. Задължително условие е да вярвате дълбоко и искрено, че можете да вземете съдбата си в свои ръце и да контролирате тялото и ума си. 

И едно важно условие – биохакингът не е начин да се състезавате сами със себе си. Каквито и техники да прилагате, трябва да ви забавляват и да ги правите с удоволствие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: