На 1 юни децата развихрят фантазията си

На 1 юни децата развихрят фантазията си Снимка: pixabay.com

Гараж с еленчета, братче или сестриче, собствен океан с акули са само малка част от необикновените детски желания, сочи нестандартно проучване

За 1 юни да имам собствен океан с акули, гарван от Южния парк, локомотив, паркиран в двора, летящо килимче, багажник с дини... пет истински крави, които да паса, и всеки ден да продавам млякото. Мики Маус, Батман, Рапунцел и прасенцето Пепа да ми дойдат на гости. 

Това са само част от необичайните желания на децата за техния празник според неформално проучване на специализираната верига за детски стоки „Хиполенд“ сред родители. 

Допитването е направено на фейсбук страницата на детската верига в периода 26-31 май 2021 г. Още през първите 15 часа след пускането на анкетата участие взимат над 450 родители. До 10,00 ч. на 31 май участниците в нея са 784

По повод Международния ден на детето от веригата потърсиха отговор на два въпроса: Какви са най-нестандартните желания на децата за 1 юни? Как родителите ги изпълняват?

За най-голяма част от децата нестандартният подарък е истински домашен любимец: коте, което да говори (слушалки за котешки уши и раница за котки), кон (който да спи на леглото, а детето – на пода, за да не смачка коня), гараж с еленчета, козичка за терасата или ферма за мравки. Следва желанието точно на 1 юни детето да има братче или сестриче. Включително като артикул, за който се плаща: „Моята дъщеря иска да й купя детенце, което да прегръща.“

Нестандартните желания 

на децата са свързани още с технологиите (робот, който да готви и чисти вместо мама), с науката (иска материали, с които да си направи машина за клониране), с храната (сокче и солетки), с историята (динозавър Рекс да дойде на гости, за да го погали), с героите от любими детски филми (истинска ракета като тази на Маша и мечока и да лети с нея в космоса), с професиите (дъщеря ми мечтае да стане пощальонка и иска пощальонска чанта; много обича да играем на продавачи и купувачи, затова иска истински магазин).

Всеки подарък е възможен

в представите на децата. Вълшебна книжка, в която, като се посочи нещо, то да оживява, луна, която детето да изрисува с цветни боички, зимна шейна за лятото, море в двора, което да опира във входната врата, гъсеница, на която като й се поднесат цветя, да стане красива пеперуда. 

За децата е напълно в реда на нещата любимите герои от книжките и филмите да се отбият на празника. Или пък на 1 юни да се отскочи до Луната, за да се види „чужд живот“. Колкото по-внушителен е подаръкът, толкова по-добре: „Транваят“, полицейската кола, пожарната, багерът, тирът и къщичката на дървото трябва да са „истински“.     

Не липсват и практични желания, свързани например с лятната ваканция (тротинетка, велосипед, кънки, ролери), най-новите технологии (дрон с камера), любими детски марки играчки и др., но като цяло желанията за практичен подарък са по-малко от тези за вълшебен.   

Изобретателност демонстрират и родителите

На въпроса Изпълнихте ли желанието на децата си и как? и те предоставят оригинални отговори. Вуйчото на 4-годишно момченце, което е фен на Queen, се облича като Фреди Меркюри и му подарява прахосмукачка като от клипа I want to break free. 

За 4-годишно момиченце, което иска телевизор, в който „да я дават“, родителите правят TV от кашон, ножица, тиксо и цветна хартия, а за 3-годишно, което иска къща, която да е толкова голяма, че да влиза в нея, обзавеждат старо бюро.

Майка убеждава сина си, който за празника иска да се бие с истински нинджа, че „и баща му става за тази работа“. 

Друга пък се ваксинира, защото детето й иска да няма вече COVID по света. Дори когато желанията са неизпълними, родителите намират начин. На момченце, което иска да лети, майката обещава вълшебно килимче (И като почна едно питане: Ама къде е? Кога?)...  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: