Вдигнаха по тревога пчелари в Канада, за да заловят 5 милиона избягали пчели

Вдигнаха по тревога пчелари в Канада, за да заловят 5 милиона избягали пчели Снимка: youtube.com

Кошерите с медоносните насекоми изпаднали от камион в движение, който ги превозвал до мястото на зимуване

При инцидента в района на Бърлингтън, Онтарио - на около час път от Торонто - се оформил облак от разгневени пчели с радиус от около 400 м. Полицията бързо се свързала с пчелари, живеещи вблизост, за да ги помоли за помощ. Един от тях казва пред ВВС, че се надява никога повече да не види подобна гледка – „облак от полудели пчели, много ядосани, объркани и бездомни”. 

Чрез местните радио и телевизионни станции и в социалните мрежи, полицията предупреди шофьорите да карат с вдигнати стъкла, а пешеходците – да стоят далеч от района. 

В крайна сметка, събралите се около дузина пчелари успели да върнат пчелите в кошерите им. Голяма част от по-младите насекоми са уловени по-лесно, тъй като пчеларите добре познават навика им да се струпват на гроздове по близки обекти като километричните камъни или спрели коли, когато търсят безопасност. Един от пчеларите казва, че на предния капак на неговия камион е събрал около 1000 пчели. По-възрастните насекоми обаче, доста време се носили като „бръмчащ заплашителен облак”, но в крайна сметка били прибрани. 

По време на спасителната акция няколко пчелари са ужилени. Шофьорът на авариралия камион, който е бил без защитен костюм, е бил ужилен над 100 пъти, но изпратените на място парамедици бързо му оказали помощ, така че не е пострадал сериозно.  

Опитните пчелари споделят, че дори в пълни защитни костюми, са действали много предпазливо. Собственикът на кошерите се надява стресът да не се отрази на пчелина му и пчелните семейства да оцелеят през зимата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: