В Европейския съюз се увеличава броят на пчелите във фермите

В Европейския съюз се увеличава броят на пчелите във фермите Снимка: pikist.com

Лидер сред европейските страни е Румъния, където са инсталирани повече от милион и половина кошери

Броят на комерческите кошери във фермите нараства, въпреки заплахата, надвиснала над някои видове пчели, показват последните данни на Евростат.

В новия отчет се казва, че през 2020 г. в европейските ферми са били инсталирани повече от осем милиона кошера - с един милион повече от преди.

Отчетът включва само кошерите в големите ферми, без да отчита пчелите, отглеждани в малките ферми или индивидуалните пчелини. В статистиката има и някои странности: Германия например не счита кошерите за част от фермата и следователно броят им е нула в последните налични цифри.

Пчеларството е голям бизнес в Европа

Оценява се, че опрашителите, сред които медоносните пчели и дивите пчели, ежегодно допринасят за европейската селскостопанска промишленост в размер на най-малко 22 милиарда евро.

По данни на Евростат, повече от 80% от опрашванията на селскостопанските култури и диворастящите растения в Европа се извършва с прякото или косвено участие на пчелите.

В коя държава от ЕС има най-много пчелни кошери?

Румъния има 1,5 милиона кошера във фермите, запазвайки статута си на главна столица на ЕС по производство на мед.

В Италия и Гърция през 2020 г. е имало по един милион пчелни кошери във фермите. След тях се нареждат Испания, България и Португалия.

В испанската област Естремадура има над 300 000 кошера, следвана от португалския регион Норте с над 250 000 кошера във фермите.

Преброяването обаче дава само частична картина, доколкото в Белгия, Германия, Ирландия, Нидерландия, Финландия и Швеция няма такова значителено количество кошери във фермите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: