България е на първо място в Европа като дестинация за пране на мръсни пари

България е на първо място в Европа като дестинация за пране на мръсни пари Снимка: jewishpress.com

След нас в топ-3 на нелицеприятната класация, дело на Базелския институт за управление, се нареждат Унгария и Малта.

Според швейцарската антикорупционна организация, мръсните пари остават заплаха за обществото, а борбата срещу прането им е зациклила в проблеми, от липса на ефективно законодателство или непоследователното му прилагане, до все по-сложната престъпна дейност, пише swissinfo.ch.

Базелският институт за управление е създаден през 2003 г. като организация с нестопанска цел за борба с корупцията и финансовите престъпления. Проучването му се основава на т. нар. „Базелски индекс” (Basel AML Index) – комплексна мярка за условията, благоприятстващи прането на пари. 

На базата на AML, институтът прави ежегодна класация на 128 страни, вкл. 31 европейски, според техните правни системи, прозрачност на финансовия и обществения сектор и толерантност към корупция и подкупи. Индексът се изчислява на базата на данни на Световната банка, FATF (междуправителствена работна група за финансово действие), Tax Justice Network и други източници.

Тазгодишните източници показват, че държавите разполагат с повече инструменти за откриване на средства с неясен произход, но не им достига сътрудничество и политическа воля, за да отбележат конкретен напредък.

„Когато става въпрос за справяне с явлението мръсни пари, повечето страни правят една крачка напред и четири назад, оставяйки по този начин твърде много крачки на престъпниците”, казват от проекта Basel AML Index.

Швейцария, считана доскоро за рай на прането на пари, все още практически не се е променила особено, макар че ограничи банковата тайна, но не и потоците мръсни пари, преминаващи през трезорите ѝ. В класацията на Базелския институт алпийското царство на банките заема осмо място. 

Според изследването, нахлуването на Русия в Украйна има и отрицателен, и положителен ефект върху борбата с финансовите престъпления. 

„Конфликтът разкри огромни пропуски в глобалната рамка за борба с прането на пари. Това подчерта значението на сътрудничеството между държавите и насърчи по-силна от всякога международна политическа воля за борба с този вид престъпност“, казва ръководителката на проекта Basel AML Index Катерина Богуславска. 

Същевременно тя посочва и сериозният проблем, който създава международната изолация на Русия, и респ. липсата на прозрачност във финансовите операции на руските финансови институции.

Графика на Basel AML Indeх - swissinfo.ch

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: