Международен скандал заради руския износ на политическа корупция

Международен скандал заради руския износ на политическа корупция Снимка: miuc.org

Щедро подкупвани от Русия партии, организации и политици по цял свят действат като проводници на руските интереси.

Според Washington Post, от 2014 г. сумата, отделена от руското правителство, за да разпростира влиянието си в политиката в десетки страни по света, е най-малко $ 300 милиона. Източник на данните, предоставени едновременно на The Washington Post, CNN и Reuters, са високопоставени служители в администрацията на Белия дом. 

„Инвестициите” в чуждестранни партии, политици, фондации, „мозъчни тръстове”, социологически агенции и др., са били насочени към над 20 държави, в опит да се повлияе и на вътрешната политическата ситуация, и на международното поведение на тези страни.

Споменават се Албания, Черна гора, Мадагаскар и вероятно Еквадор. Посочва се и една азиатска държава, без да се разкрива името ѝ. Според Washington Post, руският посланик в тази неназована страна е предал милиони долари в брой на кандидата за президент. 

Източници на CNN имат основания да смятат, че наред с други цели, по този начин Кремъл подкрепя крайнодесни и националистически сили в страните и се опитва да „манипулира демокрациите“ отвътре. За целта Русия е използвала криптовалута, пари, скъпи подаръци и други средства, предостявани чрез сметките и ресурсите на руските посолства по света. 

Паричните трансфери са били контролирани от Федералната служба за безопасност, както и от приближени до Кремъл частни лица – например т.нар. „главен готвач” на руския президент и крупен ресторантьор Евгений Пригожин, който в извънкулинарната си битност е собственик на частната военна компания „Вагнер”, действаща в чужбина. Според Washington Post, има данни, че друг висш руски политик, Александър Бабаков, заместник-председател на Държавната дума, е замесен във финансирането на крайната десница във Франция

Публикациите предизвикаха политическа буря в Италия, дни преди изборите, но както съобщава fanpage.it, за да не се правят „прибързани изводи”, Парламентарната комисия по сигурност ще се събере в петък сутринта, за да изслуша заместник-секретаря ѝ, който отговаря за връзките с тайните служби.

Към активна прокремълска пропаганда в Европа са били насочвани средства от т.нар. „общ фонд” в руските железници, събиран чрез рушвети за държавни поръчки и изнасян в офшорки, под ръководството на бившия ръководител на руската държавна железопътна компания Владимир Якунин – близък съратник на руския президент още от работата им в КГБ, отбелязва The Insider. 

Изнесените данни не се отнасят до секретни дейности на Русия в САЩ. Смята се, че Москва все по-настойчиво ще използва своите платени „тайни представители”, за да подкопае ефективността на международните санкции и да поддържа кръг от съюзници в Централна и Южна Америка, Африка, Близкия изток и Азия.

„Осветлявайки скритото политическо финансиране от Русия в опитите ѝ да подкопае демократичните процеси, ние показваме на такива партии и политици, че ако тайно получават руски пари, можем да разкрием това и ще го направим“, казва високопоставен американски служител пред Washington Post

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: